České tenistky jsou opět šampionkami Fed Cupu. Třetí bod vybojovala Kvitová

Potřetí během čtyř let se české tenistky mohou radovat z triumfu ve Fed Cupu. Finále s Německem rozhodly hned ve třech duelech. Rozhodující bod vybojovala po výhře 7:6(7:5), 4:6 a 6:4 nad Angelique Kerberovou Petra Kvitová.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český tým se raduje ze zisku fedcupového titulu

Český tým se raduje ze zisku fedcupového titulu | Zdroj: ČTK

Tenistky vedly po sobotních dvouhrách díky Kvitové a Lucii Šafářové 2:0 a světová čtyřka Kvitová nastoupila na rychlý dvorec s vědomím, že finále může ukončit.

Do utkání vtrhla stejně jako v pátek a první game získala při svém podání čistou hrou.

Ve druhé hře si při podání Kerberové vypracovala česká tenistka čtyři brejkboly, ale soupeřka se ubránila a podání udržela.

To se nepodařilo v pátém gamu Petře Kvitové. Její soupeřka proměnila hned svůj první brejkbol a vzápětí potvrdila ziskem dalšího gamu svůj náskok.

České tenistky vyhrály Fed cup poosmé, z toho potřetí pro Česko. Navázaly na triumfy z let 1975, 1983, 1984, 1985, 1988, 2011 a 2012. (zdroj ČTK)

Ani při dalším podání nebyla česká jednička ve své kůži. Nabídla Kerberové další brejkbol a ta jím nepohrdla. Ještě za stavu 2:5 Kvitová ale zabojovala, odvrátila setbol německé tenistky a snížila na 3:5.

Jenže v dalším gamu se při svém podání čtyřiadvacetiletá rodačka z Fulneku opět trápila. Němka však nevyužila další setbol, který Kvitová odvrátila esem a vzápětí gam získala. Snížila na 4:5 a při servisu německé tenistky si celkem vypracovala čtyři brejkboly, odvrátila další setbol a vyrovnala na 5:5.

Kvitová se tak vrátila opět do zápasu ze stavu 2:5, ale daší game při svém podání nezvládla a pustila Němku do vedení 6:5.

O dvanáctý game se pak strhla velká bitva. Kerberová si vypracovala tři setboly, Kvitová pět brejkbolů. Ten pátý Češka nakonec proměnila a poslala první sadu do tie-breaku. V něm si pak vybojovala dva setboly a druhý z nich proměnila v zisk první sady.

Fanoušci českých tenistek slaví s vlajkou | Foto: ČTK

Ve druhém setu se Petra Kvitová ujala rychle vedení 3:0, ale stejně rychle bylo vyrovnáno na 3:3.

Za stavu 5:4 si pak šestadvacetiletá Kerberová vybojovala dva setboly. A byť ten první Kvitová odvrátila esem, při tom druhém triumfovala v dlouhé výměně Kerberová, a získala tak pro Německo vůbec první set v letošním finále.

Rozjeté Kerberové se proti fyzicky viditelně strádající Kvitové vydařil i vstup do závěrečné sady. Unavené soupeřce rychle vzala servis.

Petra Kvitová si ve finále sahá až na pokraj svých sil | Foto: ČTK

Dvojnásobná wimbledonská vítězka Kvitová se ale opět nadechla k velkému obratu. K přesnému prvnímu podání přidala opět pro typickou bojovnost a v osmém gamu srovnala na 4:4.

V úchvatné koncovce pak domácí hráčka proměnila brejkbol a za stavu 5:4 mířila uzavřít dramatický duel. V elektrizující atmosféře pražské O2 areny Kvitová nakonec urvala rozhodující třetí bod fedcupového finále po čtvrtém mečbolu.

P201411090337101.jpeg | Foto: ČTK

Zápas trval bez tří minut tři hodiny a Kvitová v něm nastřílela 70 vítězných míčů. Poprvé v kariéře vybojovala vítězný bod ve finále.

V letošním ročníku Češky vyhrály v prvním kole nad Španělskem v chladné Seville, kde se dohrávalo až v pondělí, a v Ostravě pak porazily Itálii. Na titulu se vedle finálové čtveřice podílely i Klára Koukalová a Barbora Záhlavová-Strýcová.

Bojovnice Kvitová: Věděla jsem, že na kurtu nechám všechno

Číst článek

Finále tenisového Fed Cupu v Praze (O2 arena, tvrdý povrch):

ČR - Německo 3:1

Kvitová - Kerberová 7:6 (7:5), 4:6, 6:4, Hlaváčková, Hradecká - Görgesová, Lisická 4:6, 3:6.

Vojtěch Bureš, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme