České tenistky si mění trenéry. Plíškovou povede Kotyza a Kvitovou Vaněk

Dvě nejlepší české tenistky už mají nové trenéry. Světová šestka Karolína Plíšková angažovala Davida Kotyzu, bývalého kouče Petry Kvitové. Dvojnásobnou vítězku Wimbledonu Kvitovou naopak povede Jiří Vaněk, který se v půlce listopadu rozešel s letošní finalistkou US Open Plíškovou. Informaci potvrdil mluvčí fedcupového týmu Karel Tejkal.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

České tenistky Barbora Strýcová, Petra Kvitová a Karolína Plíšková

České tenistky Barbora Strýcová, Petra Kvitová a Karolína Plíšková | Foto: Filip Jandourek

Kvitová ukončila spolupráci s Kotyzou po letošním Australian Open po sedmi letech, Plíšková a Vaněk se dohodli na rozchodu po dvou a půl letech.

Kvitová, aktuálně jedenáctá hráčka žebříčku WTA, byla po rozchodu s Kotyzou chvilku bez kouče a následně s Františkem Čermákem, s nímž skončila po US Open. Po špatné první půlce roku získala olympijský bronz v Riu a vyhrála turnaje ve Wu-chanu a Elite Trophy v Ču-chaji.

Bývalá světová dvojka si chtěla trenéra najít do konce roku a využila toho, že byl Vaněk najednou volný. Bývalý 74. hráč žebříčku dvouhry ATP Vaněk bere spojení s Kvitovou, hrající na rozdíl od Karolíny Plíškové levou rukou, jako další příležitost. Petra Kvitová začne s novým trenérem spolupracovat v polovině prosince.

A Jiří Vaněk se vyjádřil nejen k této spolupráci, ale i k rozchodu s Karolínou Plíškovou. „Práce s Petrou bude hodně zajímavá, vidím tam velkou příležitost. Je to hráčka, která patří do první světové desítky! Rád bych také uvedl na pravou míru nesmysly, které se objevily v některých médiích po oznámení mého rozchodu s Karolínou Plíškovou. Není to tak, že se mnou ukončila spolupráci Kája. A v žádném případně důvodem konce naší spolupráce nebyla neshoda na financích,“ uvedl Vaněk v tiskové zprávě.

Kouč David Kotyza, kterého nabídka velmi potěšila, vidí ve své nové svěřenkyni velký potenicál a hodlá pracovat na tom, aby pro ni sezona 2016 nebyla tou nejúspěšnější. A Plíšková se těší na změnu. „Po ukončení spolupráce s Jiřím Vaňkem jsem se domluvila s Davidem Kotyzou. Těším se na změnu a věřím, že mě David pomůže posunout se ještě výš,“ doufá.

Plíšková trénovala pod Vaňkem od předloňského Wimbledonu. Od té doby získala pět turnajových titulů a osmkrát hrála finále včetně zářijového US Open. Po něm byla chvilku i světovou pětkou a v říjnu si poprvé zahrála Turnaj mistryň. Poté pomohla českému týmu získat fedcupový hattrick.

ČTK, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme