Česku chybí talentovaní tenisté. Nejsou konkurenceschopní, lituje Navrátil

Čeští tenisté dál vládnou světovému žebříčku v Davis Cupu, ale už teď je zřejmé, že je čekají horší časy. A nejenom kvůli pádu do baráže. Při absenci dvou největších opor Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka má kapitán jen velmi omezené možnosti, jak sestavit tým, a tak to nejspíš bude i v dalších letech.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Jaroslav Navrátil měl při sestavování daviscupového týmu při absenci Berdycha se Štěpánkem těžkou hlavu, Česko po prohře čeká baráž

Jaroslav Navrátil měl při sestavování daviscupového týmu při absenci Berdycha se Štěpánkem těžkou hlavu, Česko po prohře čeká baráž | Zdroj: ČTK

„Talentů ubývá. Když vidím juniory, bohužel nejsou zatím konkurenceschopní ani v Evropě, natož ve světě,“ říká nehrající kapitán Jaroslav Navrátil. Z jeho slov jasně vyplývá, že pokud nebudou hrát Tomáš Berdych s Radkem Štěpánkem, čekají mužský tenis chudší roky.

„Budeme muset být trpěliví a počkat si. Ne na nové Berdychy a Štěpánky, ale na nové Jirky Veselé, protože jediným jménem, které je příslibem, je Patrik Rikl. Ve svém ročníku je druhý v Evropě, ale je to otázka času, je mu 16,“ hledá nástupce českých hvězd nehrající kapitán daviscupového týmu.

Přehrát

00:00 / 00:00

Důvody vypadnutí z Davis Cupu hledal s Jaroslavem Navrátilem reportér ČRo Radim Sajbot

Zatímco mezi ženami má ČR hned devět hráček ve světové stovce, v mužích patří do stejného výčtu už jen Lukáš Rosol a Jiří Veselý s Adamem Pavláskem. „Pět ročníků, od osmnácti let níž, není konkurenceschopných,“ lituje Navrátil.

Je to zvláštní kontrast. Naše ženy i muži se učí tenis ve stejných podmínkách, mají stejnou trenérskou školu, a přesto jsou počty hráčů v širší světové špičce mezi oběma kategoriemi tak rozdílné. Jako poslední Čech se z nadějného juniora na účastníka turnajů ATP World Tour Jiří Veselý.

Čeští tenisté ve světové konkurenci nezaostávají, tvrdí Mertl. Junioři se ale neprosazují

Číst článek

„Konkurence je daleko obtížnější u chlapů, tenis je hrozně fyzicky náročný a rychlý. Projít přes kategorii Future je strašně obtížné,“ porovnává mužský a ženský tenis Veselý.

„Mužský tenis je náročnější a vyrovnanější. Když se podíváme na grandslamové turnaje, je první nasazený schopný hrát čtyři nebo pět těžkých setů. Prvních 8 hráček projde od šestnáctky a jsou to výsledky jako 6:2 a 6:1,“ přidává svůj názor Jaroslav Navrátil.

I přes těžkosti se ovšem zdá, že vyloženě černá budoucnost Česku v Davis Cupu nehrozí. Pokud se Jiřímu Veselému a Adamu Pavláskovi vyhnou zranění a vyzrají, bude mít v budoucnu dva solidní hráče, což je pořád obrovský rozdíl například v porovnání s jinými tradičními vítězi této soutěže, např. Švédskem, Německem nebo Ruskem.

Radim Sajbot, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme