Českým tenistkám se zatím v sezoně nedaří, spoléhají na Wimbledon a další turnaje

Tenistky na Roland Garros začnou bojovat o postup do čtvrtfinále a po třech letech u toho nebude žádná česká singlistka. Důvody jsou různé, ale jeden společný. Ani jedna z českých profesionálek z nejlepší světové dvacítky necestovala do Paříže s velkým očekáváním.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenistka Petra Kvitová

Tenistka Petra Kvitová | Zdroj: Reuters

Kdyby mohly některou sezonu vymazat ze svého kalendáře a začít znovu, dost možná by to české tenistky udělaly právě letos. Nejlepší česká hráčka posledních let Petra Kvitová před Roland Garros dokonce po pěti letech vypadla ze světové desítky. Nějakou dobu hledala trenéra a navíc se ji rozpadl partnerský vztah.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nejlepší české tenistky zatím nezažívají úspěšnou sezonu, věří ve zlepšení na travnatých a "betonových" turnajíhc

Při připočtení dlouhodobé náchylnosti ke zdravotním potížím, není vyřazení ve třetím kole antukového grandslamu zase až tak překvapivé.

„Když se podívám na začátek roku, byla sebedůvěra nižší. Dlouho jsem netrénovala tak jako teď, o to víc mě to mrzí. Děláme to, čemu věříme, a doufám, že se to jednou projeví,“ říká Petra Kvitová, která prý dostala novou chuť do tenisu.

Znovu našla cestu ke sportovnímu psychologovi, i když to tentokrát není Michal Šafář, se kterým spolupracovala dříve, a hodně si slibuje od zbytku roku. Ostatně olympijský turnaj v Riu a Wimbledon byly velké cíle české tenistky už dlouho dopředu. „Doufám, že na trávě se budu cítit o něco líp.“

Vyhraný tiebreak nepomohl ani Strýcové. Singly na French Open budou pokračovat bez českých tenistek

Číst článek

Druhou část sezony vyhlíží také Lucie Šafářová, před Roland Garros druhá nejlepší česká hráčka. Kvůli nepovedené obhajobě loňského finále ztratí hodně bodů, propadne se do třetí desítky žebříčku, ale její výkonnost po překonaných zdravotních problémech a po dlouhém období bez tenisu začala významně stoupat.

Vyhrála turnaj v Praze, i v náročném třísetovém duelu na grandslamu se špičkovou soupeřkou necítí fyzický handikep.

„Z toho se budu odrážet. Budu se hlavně snažit být nasazená na Wimbledonu, to je první důležitý výchozí bod. Doufám, že body naženu ve zbytku sezony,“ prozrazuje své nejbližší cíle Lucie Šafářová.

Také Karolína Plíšková věří, že přijdou lepší časy, v Paříži vypadla už v prvním kole v duelu s pozdější přemožitelkou Petry Kvitové. Postavení ve světové dvacítce sice ještě udrží, ale svého nasazení na turnajích zatím nedokáže využít tak jako v minulém roce.

Sice dokáže hrát skvěle s těmi nejlepšími, ale zato má výpadky v duelech s žebříčkově mnohem horšími soupeřkami.

„Půl roku je za mnou, ale ten lepší půlrok je přede mnou. Teď je tráva, betony a super turnaje v Americe. Doufám, že to ještě někde trefím, protože nehraju špatně,“ říká lounská tenistka.
Jen jedna česká tenistka si v Paříži vylepšila osobní maximum. Nejlepší česká hráčka tohoto roku Barbora Strýcová po dvanácti letech na Roland Garros vyhrála úvodní duel.

Ve třetím kole dostávala do potíží turnajovou i světovou dvojku Agněžku Radwaňskou. A přestože byla po porážce s Polkou smutná, aspoň si dokázala, že se svou hrou může uspět i na antukovém grandslamu.

„Je to fajn vidět. Nechci říkat, že jsem spokojená, ale měla jsou tu bilanci 0:11 a dvě uhraná kola jsou dobrá,“ potěšilo Barboru Strýcovou, která se ve světovém žebříčku pohybuje na hranici nejlepší světové třicítky.

V hodnocení roku 2016 je ale čtrnáctá a ze všech Češek má v půlce roku nejblíž na Turnaj mistryň do Singapuru.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme