Čeští tenisté jdou zatím proti novému trendu, nedoprovází je početné týmy odborníků

Tenis už dávno není jen záležitostí jednotlivců. O výkon profesionála se starají týmy špičkových odborníků, které jsou rok od roku stále početnější. Čeští hráči se ale až na ojedinělé výjimky novému trendu vymykají. I na ty největší turnaje, jakým je třeba současné US Open v New Yorku, cestují často jen s jedním herním trenérem a třeba kondičního kouče berou jen příležitostně nebo vůbec.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenis (ilustrační foto)

Tenis (ilustrační foto) | Foto: CC0 Public domain, Fotobanka Pixabay

„Když se pak podíváte na ty tréninkové kurty, je tam více těch lidí okolo než hráčů,“ říká Karolína Plíšková, která si současného trendu všímá i na dvorcích v newyorském Corona Parku.

Hlavně nejlepší muži mají kolem sebe nejpočetnější týmy. A to kvůli stále větší fyzické náročnosti tenisu.

Přehrát

00:00 / 00:00

O výkon tenisového profesionála se starají početné týmy špičkových odborníků. Čeští hráči se ale až na výjimky novému trendu vymykají

„Mají dokonce i dva kondiční trenéry, jeden je expert na sprint, druhý je třeba na zpevňování těla,“ všímá si trenér Jiří Vaněk, dříve sám aktivní tenista z okruhu ATP.

Novému trendu se ale ze současných českých profesionálů přibližuje pouze Tomáš Berdych, týmy dalších hráčů jsou o poznání štíhlejší.

„Člověk má vždycky takový tým, na který má. Když je první dvacítce, tak si může dovolit úplně jiné věci než ten, který je třicátý. Při nasazení na turnajích už automaticky má lepší podmínky, dostává nějaké startovné, dostává pokoje zdarma. Tyto maličkosti pak samozřejmě tvoří to, že si hráč může dovolit lepší servis. A já jsme pořád na začátku kariéry,“ přiznává Jiří Veselý.

Ne každý si totiž může dovolit, aby do své kariéry mohl investovat, i když ví, že by se mu další lidé na turnajích hodili.

„Musím říct, že občas mi chybí třeba kondiční trenér. Tam bývá dost prostoru na turnajích k tomu, aby člověk nějakou kondici udělal, tak chápu, že hráčky třeba top 50 nebo top 20 sebou vozí velký tým, protože je to opravdu potřeba. Ale já jsem tam zatím ještě nedospěla,“ říká Tereza Smitková, která by potřebovala přidat ještě hodně dobrých výsledků, aby si něco takového mohla dovolit.

„Stojí to strašně moc peněz. V ženských, když je hráčka stabilně kolem dvacítky, tak si myslím, že to jde,“ myslí si Barbora Strýcová.

„Každý člověk navíc znamená navíc letenky, jídlo a podobně. Samozřejmě není to nic velkého, ale já takový typ nejsem,“ vysvětluje Karolína Plíšková, že to pokaždé nejsou jen finanční důvody, proč si i špičkový tenisté nebudují početné týmy, které by pravidelně cestovaly s hráči na turnaje.

Být sám s jedním, případně dvěma nejbližšími lidmi jim, zdá se, vyhovuje mnohem víc.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme