Czechia místo Czech Republic. Fedcupový tým slyšel v Lucernu novou cizojazyčnou zkratku

Nová jednoslovná zkratka pro Českou republiku vchází v platnost. České tenistky si při pátečním losu semifinále Fed Cupu ve Švýcarském Lucernu poprvé vyslechly název Czechia namísto Czech Republic. Některým se novinka nelíbí, ale třeba Karolína Plíšková si změny při hlášení moderátora ani nevšimla.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český fedcupový tým se o víkendu popere o finále se Švýcarskem

Český fedcupový tým se o víkendu popere o finále se Švýcarskem | Zdroj: ČTK

„Je to nezvyk. Jsem si stoprocentně jistý, že když se mě někdo zeptá, odkud jsem, tak asi automaticky odpovím Czech Republic. Každá změna chce čas, ale zatím mi to nejde přes uši,“ přiznal kapitán Petr Pála.

Podle něj nebudou název Czechia užívat ani lidé ze zahraničí, protože o změně nebudou vědět.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kapitán českého fedcupového týmu Petr Pála bude nadále automaticky používat název Czech Republic. Na zkratku Czechia podle něj nebude nikdo zvyklý

Český tým má na teplákových soupravách nápis Czech Republic. Dvouslovný název je také na plakátech a dalších propagačních předmětech, které se vyráběly dopředu a zřejmě také v hlavách některých tenistek.

„Bylo to divné. Mně se to nelíbilo,“ divila se Barbora Strýcová. Naopak Karolína Plíšková si označení Czechia v projevu ani nevšimla.

„Ani jsem to neslyšela. Nevnímám to. Něco jsem o tom slyšela, že by se takto mělo začít říkat České republice, ale asi je mi to jedno,“ přiznala Plíšková, která se bude snažit s podobným klidem brát i samotný zápas ve Švýcarsku.

Na to, jestli jako týmový lídr provede partu kapitána Pály do dalšího fedcupového finále, nemůže mít počet slov u mezinárodního názvu země žádný vliv.

„Určitě to bude těžké, vyrovnané, ale doufám ve šťastný konec,“ dodala Plíšková. Ta v sobotním semifinále po duelu mezi Timeou Bacsinszkou a Barborou Strýcovou vyzve Vitkoriji Golubicovou.

Jaroslav Plašil, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme