Davis Cup v Austrálii může být i velkou událostí pro tamní českou komunitu

Čeští tenisté se v Austrálii nepředvedli v dobré formě. V oslabené sestavě neuhráli ani set a už po třech zápasech je jasné, že je čeká boj o záchranu v elitní skupině Davis Cupu. Přesto, už jejich samotný pobyt v Melbourne některé lidi potěšil. Zvlášť české krajany, kteří se i ve velkém horku vydali dopředu ztracenou bitvu sledovat.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Čeští fanoušci v Kooyongu

Čeští fanoušci v Kooyongu | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

„Jsem Australan a Čech, ale spíš Čech, kde se jednou narodíte, se nedá napomenout,“ říká Stanislav Beneš, který odešel do Austrálie po roce 1968. Je známý Petra Kordy a prý hlídal i děti tenisty, když byly malé, ostatně nejmladší Nele teď pomáhá při jejím golfovém snažení v Austrálii.

Na dálku se také radoval z prvních bodů Sebastiana Kordy v žebříčku ATP dospělých. Jen čeští tenisté ho teď příliš nepotěšili, ale stejně jim v hledišti držel palce a přiletěl kvůli tomu ze Sydney. „To je jenom hodinu,“ dodal.

Přehrát

00:00 / 00:00

Do Austrálie nelétají české týmy zase tak často, a tak je i takový daviscupový zápas velkou událostí pro tamní českou komunitu

Českou vlajku měla pod sebou na ochotu také Hana Flanderová, generální konzulka, ta má podporu České republiky možná i v popisu práce. „Krajanů tady moc není, protože to sledují spíš v televizi, ale všichni to vědí a fandí, i když to nebylo úplně tak, jak bychom si to představovali.“

A jakou událostí je Davis Cup pro Australany? „Podívejte se kolem, kolik je tady mladých a starších lidí, kteří ohromně fandí, třeba dámy tady vedle mají australské dresy. Včera lidi celou dobu fandili i v tom horku tady,“ připomněla Flanderová počasí.

Uzpůsobení pro tělesně postižené na stadionu tolik propracované není, přesto se například vozíčkáři díky pomoci dostanou na dobré pozice. „Přesně tak, i postižení si to tady užijí, seděli tady vozíčkáři a je o ně dobře postaráno, i pokud jde o pití a jídlo,“ říká konzulka.

Tenisový zápas bez ohledu na výkon a výsledek je také jednou z příležitostí, jak se sejít s dalšími krajany, říká Denisa Kross, která žije v Austrálii čtrnáct let a pořádá i různé kulturní akce. „Mám pocit, že tu vystupoval jednou Karel Gott, Marta Kubišová a Chinaski tady vystupovali před rokem a půl a teď tady vystupují znovu.“

Stanislav Beneš | Foto: Jaroslav Plašil

A jak to osloví zdejší českou komunitu? „My jsme nadšení, jsme rádi, že se rozhodli přijet i do Melbourne, většinou jezdí spíš do Sydney, takže se těšíme,“ vysvětluje Kross.

Koncert Chinaski je prý v místním sokole. „Očekáváme asi sto padesát lidí. Češi se schází pravidelně. V Melbourne máme VodaFest, což je krajanský český a slovenský festival zhruba jednou za dva roky, pak filmový festival, tento rok bude pátý, ten dělám já,“ popisuje Kross.

Zatímco hudební skupiny a zpěváci zpravidla koncertují pro české krajany pod střechou, další vystoupení tenistů v Melbourne je kvůli špatné předpovědi počasí na neděli ohroženo. A tak je otázkou, kdy se zase taková podobná příležitost k fandění naskytne. Vždyť v Kooyongu se tenisté naposledy představili v roce 1973 ještě v éře bývalého Československa.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme