Daviscupový tým nahrazuje opory. Mladí se musí zapracovat, říká kapitán Navrátil

Čeští tenisté se po dvou letech utkají v Davis Cupu s Austrálií a opět u toho bude z poloviny nový tým. Zatímco před dvěma lety v Ostravě debutovali Pavlásek a Mertl, teď v historickém areálu v Kooyongu jsou poprvé v sestavě Kolář a Šátral.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil

Nehrající kapitán Jaroslav Navrátil | Foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

„Porazit Austrálii v Austrálii pro nás bude těžký oříšek, ale určitě uděláme všechno, abychom ho rozlouskli,“ burcuje zdaleka nejzkušenější článek daviscupového týmu Radek Štěpánek.

Když na podzim roku 2014 čeští tenisté prohráli ve Francii a přišli tím o možnost získat třetí titul v řadě, kapitán Jaroslav Navrátil tušil, že výjimečná éra týmu kolem Tomáše Berdycha a Radka Štěpánka zřejmě končí.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jaroslav Navrátil zabudovává do týmu dva nováčky, Jan Šátral bude v pátek debutovat

Tehdy si nedokázal moc představit, že bude jednou vést v daviscupovém zápase talenty Jiřího Veselého a Adama Pavláska, které v juniorském věku trénoval, ale tuto situaci má už dávno za sebou. Teď musí v hledání nováčků pokračovat.

„Určitě je to nezvyklá situace, tým přijde o tři hráče,“ naráží Jaroslav Navrátil na neúčast Adama Pavláska, který už nějaké zkušenosti nasbíral, a hlavně na absenci Tomáše Berdycha a Lukáše Rosola, kteří se v minulých letech postarali o slušný příděl bodů.

Kapitánovi zbyli zkušený Radek Štěpánek i v osmatřiceti letech výjimečně oddaný Davis Cupu, a Jiří Veselý, který teď bude týmovou jedničkou.

„Mladší kluci se stejně do budoucna musí do týmu zabudovat, nejlépe co nejrychleji,“ říká nehrající kapitán. Jan Šátral tak zřejmě dostane šanci potrápit v pátečním duelu domácí hvězdu Kyrgiose, a tak se hned v premiéře dočká „živého“ zápasu za nerozhodnutého stavu. Nezkušenost mladého výběru ale může nováčkům usnadnit pozici.

„Pro mě je možná lepší, když je v týmu kluci jako Jirka Veselý se Zdendou Kolářem, než abych tu byl mezi „Rossim,“ Berďou a Štěpcem (Rosolem, Berdychem a Štěpánkem), se kterými se taky nějak znám, ale tohle je lehčí, ulehčí mi to situaci,“ přiznává Jan Šátral, že by se zřejmě necítil tak pohodlně v sestavě, která slavila poměrně nedávno dva daviscupové tituly a k tomu spoustu dalších velkých vítězství ve světové skupině i baráži.

Právě duelu o záchranu se teď chce z poloviny nový tým vyhnout, i když by to bylo obrovské překvapení.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme