Deblové zápasy mohou vzít hodně sil. Nejlepší tenisté se na grandslamu soustředí na singl

Čtyři české tenistky Kristýna a Karolína Plíškovy, Barbora Strýcová a Lucie Šafářová jsou ještě ve hře v soutěži singlistek na grandslamovém Australian Open v Melbourne a shodou okolností všechny nastupují i v turnaji deblistek. Něco takového ve světové špičce rozhodně není obvyklé, a platí to u žen i mužů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ilustrační foto

Ilustrační foto | Zdroj: Reuters

„Těžko se dá srovnávat chlapský a ženský tenis. Když chcete uspět na grandslamu u chlapů, hrát singla i debla, a počítat s tím, že budete hrát obě soutěže do závěrečných kol, tak se podívejte, co to jsou za výměny, na tři vítězné sety je to vražda. Když se podíváte, tak ti nejlepší kluci debla nehrajou. Když jsem byl v desítce, tak jsem ho také nehrával, protože jsem šetřil veškerou energii do singla,“ říká český tenista Radek Štěpánek.

Pohled do TOP 10 mužského žebříčku mu dává za pravdu. Že by hráli Novak Djoković, Andy Murray, Milos Raonic, Stan Wawrinka či Tomáš Berdych na grandslamech ještě debl, to je něco nepředstavitelného. U žen je to přece jen jiné, i když také najdeme v nejlepší desítce dost hráček, které se soustředí výhradně na singlovou část turnaje.

Přehrát

00:00 / 00:00

Někteří špičkoví tenisté se soustředí jen na singl a čtyřhru na grandslamových turnajích vůbec nehrají

„Holky hrajou na dva vítězné sety, zápasy trvají hodinu, hodinu deset, takže v tomhle se to nedá srovnávat. Spíš než to, že by zápasy vyčerpávaly fyzicky je to, že třeba bude pršet, budeme muset celý den koukat, čekat na debla, to se samozřejmě může stát,“ vysvětluje Štěpánek.

Na druhou stranu, deblové soutěže krom nezanedbatelné finanční motivace přinášejí jistý druh relaxu, hráčky tolik nemyslí na důležitější část turnaje a ve dvojici s kamarádkou se mohou snáz zbavit grandslamového stresu.

Když Lucie Šafářová došla před loni v Paříži až do finále singlu, nakonec vítězná čtyřhra s Američankou Bethanií Mattekovou-Sandsovou jí v tom rozhodně nepřekážela. A i teď v Melbourne při složitém návratu české tenistky do špičky jsou spolu na kurtu obě hráčky rády. „Debl mě baví, s Bethanií to máme skvělý,“ říká Lucie Šafářová.

Třetí kolo Australian Open si zahraje Berdych i Kristýna Plíšková

Číst článek

Kromě zábavy jsou tady ještě další věci, proč i špičkové české singlistky nastupují v soutěži deblistek. Na turnajích jsou takto zvyklé hrát od malička a pak také, při deblu pilují údery, které se jim pak mohou hodit, když jsou na kurtu samy.

„Debl podle mě všeobecně pomáhá, je to takový trénink. Ségra se i díky tomu dost zlepšila v singlu. Bára, ta hraje debla dobře asi odjakživa,“ říká česká tenistka Kristýna Plíšková. Nakonec, to, že jsou Češky dobrými a celkem vytíženými deblistkami pomáhá fedcupovému týmu. Vždyť čtyři poslední zápasy včetně dvou finálových rozhodly v závěrečné čtyřhře.

Jaroslav Plašil, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme