Díky nové aplikaci budou mít tenisoví trenéři k dispozici okamžité statistiky svých svěřenkyň

Tenisoví trenéři musejí být stále většími odborníky na počítačové programy a chytré telefony, už jim zdaleka nestačí jen vlastní zkušenosti a rady kolegů. Do svých tabletů si navíc nově budou moct nainstalovat aplikaci, která jim zajistí průběžné zápasové statistiky jejich svěřenkyň.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fed Cup 2014, tenis,

Fed Cup 2014, tenis, | Foto: Filip Jandourek

„To slyším poprvé.“

Tenistka Klára Koukalová o novince ještě podrobnosti nemá, přesto zřejmě ani ona ji v nejbližší budoucnosti neunikne.

Přehrát

00:00 / 00:00

Hráčky a trenéři přijímají novou tenisovou aplikaci s rezervou

Aplikaci od společnosti SAP, která úzce spolupracuje s ženským profesionálním okruhem WTA, budou mít běžně ve svých tabletech trenéři, aby měli v případě potřeby okamžitě k dispozici všechny důležité statistiky a mohli své svěřenkyni co nejlépe i během zápasu poradit.

Otázkou zůstává, jestli hráčka zahlcená nejrůznějšími emocemi bude vůbec schopná informace pobrat.

„Na statistiky vůbec nejsem. Nedokážu si ani představit, že by ke mně přišel trenér a řekl mi: Ukazuje mi to, že jsi zkazila desetkrát forhend po lajně. Tak to nefunguje. Člověk stejně zahraje to, co má natrénovaného nejvíc,“ přiznává Klára Koukalová.

Také fedcupový kapitán Petr Pála je v případě využívaní statistik přímo během zápasu spíše opatrný.

„Je potřeba najít správnou míru toho, co z daných informací použít. Hráčky jsou v určitém rozpoložení, v nervech. Potřebují dostat zásadní informaci a ne si povídat o statistikách,“ myslí si Petr Pála, podle kterého může být nová aplikace mnohem užitečnější v přípravě na zápas, když je hráčka v klidu.

„Určitě. Během roku se hráčka dá sledovat. Vědět, kde co zlepšila, kde co ubrala. Informace se dají najít i o soupeřkách. Když někdo s někým prohraje dvě finále po sobě, tak se tam dá něco najít,“ soudí.

Podle Navrátilové je v přípravě třeba kombinovat

V dnešní době už je toho opravdu hodně, co mohou hráči a trenéři v přípravě na zápas využít, technických pomůcek je tolik, že už někteří varovně říkají, že se může pomalu vytrácet lidská stránka koučování. A že se mohou smazávat rozdíly mezi špičkovými a slabšími odborníky.

Že tomu tak není, tvrdí třeba legendární tenistka Martina Navrátilová. Ti dobří mají prý stále co nabízet.

„Nejdůležitější je kombinace. Někdy je důležití soustředit se na techniku, někdy víc na hlavu či taktiku. Někdy je opravdu třeba jít do podrobností. Záleží na momentě, záleží na náladě. Většinou je lépe říct málo než hodně.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme