Djoković vstoupil do historie, porazil Federera a Turnaj mistrů vyhrál počtvrté za sebou

Světová jednička Novak Djoković oplatil Rogeru Federerovi porážku ze základní skupiny londýnského Turnaje mistrů. Ve finálovém zápase ho porazil 6:3 a 6:4 a získal čtvrtý titul z finálového podniku ATP World Tour v řadě, což se ještě žádnému tenistovi nepodařilo. Celkově triumfoval ve finálovém zápase sezony popáté v kariéře, čímž vyrovnal bilanci Ivana Lendla a Peta Samprase.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Djokovič s pohárem pro vítěze Turnaje mistrů

Novak Djokovič s pohárem pro vítěze Turnaje mistrů | Zdroj: Reuters

Osmadvacetiletý Djoković korunoval svoji parádní sezonu, v které získal tři grandslamové tituly a celkem jedenáct vavřínů. Rok ukončil s bilancí 82 výher a šesti porážek.

„Užívám si každý moment na kurtu. Naplňuji si všechny dětské sny. Díky vám všem, že byl letošní rok tak neobyčejný,“ řekl Djoković při slavnostním ceremoniálu a pogratuloval i Federerovi k dalšímu impozantnímu zápasu.

„A teď už se těším na dva týdny dovolené se svojí ženou a synem bez tenisu,“ dodal Djokovič, který si za titul připsal na konto 2,061 milionu dolarů (52,4 milionu korun). Ve finálovém zápase byl téměř neomylný a Federer musel zahrát perfektní balon, aby na něj srbský hráč nedosáhl a nevrátil míč zpět.

Federerovi vzal třikrát servis

Světová jednička navíc výborně podávala a odvrátila oba brejkboly, které v utkání soupeři nabídla už v prvním setu. Sám Djoković vzal Federerovi podání třikrát. Naposledy v desáté hře druhé sady poté, co Federer udělal při druhém mečbolu dvojchybu.

„V utkání bylo několik šílených výměn a jako většinou letos si Novak výhru zasloužil. Výborně, máš za sebou senzační rok,“ ocenil Federer svého soka.

Bělehradský rodák poprvé triumfoval na Turnaji mistrů ještě v Šanghaji v roce 2008, další tituly získal v Londýně v letech 2012, 2013, 2014 a letos. Jedna výhra na Masters ho tak dělí od vyrovnání rekordu Federera, který zvítězil šestkrát.

Čtyřhru vyhráli jako pár první od zavedení skupin v deblu bez ztráty setu Jean-Julien Rojer a Horia Tecau. Ve finále zdolali Rumuna Florina Mergeho s Indem Rohanou Bopannou 6:4 a 6:3. Nizozemsko-rumunský pár letos ovládl i Wimbledon a ukončil rok na prvním místě světa.

ČTK, Jaroslav Plašil, dab Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme