Federer je zpátky. Potřeboval jsem víc volného času, přiznal po šestiměsíční pauze

Po půl roce si vezme raketu do ruky a půjde na kurty k soutěžnímu zápasu. Jeden z nejslavnějších tenistů historie Roger Federer se pro dlouhou přestávku rozhodl po loňském Wimbledonu, chtěl se definitivně zbavit zdravotních komplikací a nabrat co nejvíce sil do nového ročníku. Ten začne pro pětatřicetiletého Švýcara už v pondělí na Hopmanově poháru smíšených dvojic v australském Perthu.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Švýcarský tenista Roger Federer se raduje z postupu do finále US Open

Švýcarský tenista Roger Federer se raduje z postupu do finále US Open | Zdroj: Reuters

Na vyhlášené pláži Cottesloe Beach nedaleko Perthu už si zahrál s mladými záchranáři tenis na písku, ale bez obav se může pustit i do soubojů s profesionály na mnohem tvrdším povrchu.

„Po Wimbledonu jsem si naplánoval, že budu fit začátkem prosince. Věděl jsem, že musím dát nějaký čas bolavému kolenu. Zezačátku jsem nikam nespěchal, až později bylo nutné přidat. Testoval jsem, kolik námahy koleno vydrží. Nakonec všechno vyšlo a můžu být na Hopman Cupu,“ řekl Roger Federer.

V telefonickém rozhovoru s tenisovými reportéry si pochvaloval svůj momentální zdravotní stav, který mu umožňuje naskočit bez obav do nové sezony.

Přehrát

00:00 / 00:00

Zezačátku jsem nikam nespěchal, až později bylo nutné přidat, přiznává tenista Roger Federer před návratem na kurty

„Musíme si počkat, co ukážou první turnaje roku 2017. Moje tělo i hlava možná potřebovaly osvěžit víc, než jsem si původně myslel. Neměl jsem strach, že bych musel skončit. Neměl jsem úraz, nemusel jsem na operaci, nepotřeboval jsem berle. Jen jsem potřeboval trochu víc volného času,“ hodnotil Federer.

Šest měsíců v sezoně podle něj vypadá hrozně, ale Švýcar se snažil vidět věci v souvislostech. „Doufám, že se mi tenhle tah vyplatí. Co bude dál, ukáže čas. Ale samozřejmě jsem rád, že se zase vracím na kurty,“ těšil se tenista.

Začne proti Britům

Federer se vrátí konkrétně v pondělí 2. ledna v utkání proti Britům, kteří jsou v Perthu bez svých nejlepších tenistů Murrayho a Kontaové. Ale na jménech a kvalitě soupeřů teď Federerovi tolik nezáleží.

Po dlouhé pauze je hlavně rád za zaručenou zápasovou praxi, kterou díky hernímu systému Hopmanova poháru má.

„Vzhledem ke zkušenostem, které mám, jsem se nikdy moc netrápil tím, kolik toho před grandslamem odehraju, ale teď zápasy potřebuju. Potřebuju zjistit, jak moje tělo zareaguje na zátěž. Hraju tréninkové sety. Ale intenzita zápasů je daleko vyšší. Proto je pro mě Hopman Cup ideální přípravou,“ přiznal na začátku své dvacáté sezony mezi profesionály.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme