Federer se těší do Česka: Praha si Laver Cup zaslouží, za Kvitovou stojí celá tenisová rodina

Bude to celosvětově největší sportovní událost, kterou fanoušci v Česku v příštím roce uvidí. Do Prahy dorazí tenisové výběry Evropy a světa a utkají se v historicky prvním ročníku Laver Cupu. Dlouho dopředu se těší i hráči a také ten nejslavnější z nich - Roger Federer.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Rozhodující třetí bod ve finále Davis Cupu získal pro Švýcarsko Roger Federer

Rozhodující třetí bod ve finále Davis Cupu získal pro Švýcarsko Roger Federer | Zdroj: Reuters

Po deseti letech se vrátíte do Prahy, na místo, kde jste v roce 2007 hrál daviscupovou baráž proti Radku Štěpánkovi a Tomáši Berdychovi. Jak na to vzpomínáte?

Těžká otázka na úvod, když se podívám zpátky, vzpomínám na debl, kdy jsme měli mečbol, pak se všechno změnilo. Ale vybaví se mi skvělá atmosféra, samozřejmě nádherné město. Co si pamatuji, hrál jsem tehdy dobře, stejně jako Berdych, rozhodovalo se v pátém zápase mezi Radkem a Stanem. Těším se zpátky na to místo, tentokrát na Laver Cup, už se nemůžu dočkat září příštího roku.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Rogerem Federerrem si nejen o českém tenise povídal reportér ČRo Jaroslav Plašil

V Praze bude vůbec první ročník Laver Cupu. Zaslouží si to Česko vzhledem k popularitě tenisu?

Jo, když se podíváme zpátky, Navrátilová, Lendl, Tomáš Šmíd, bylo to hodně skvělých hráčů, kteří pocházeli z bývalého Československa. Myslím, že místo jako Praha a Česká republika si zaslouží tak velkou akci. Může být opravdu vzrušující pro fanoušky v Praze vidět ty nejlepší hráče světa.

Myslím, že je fajn, že Laver Cup začíná zrovna v Praze, třeba se tam za několik dalších let zase někdy vrátí, ale to, že bude Praha hostit první ročník Laver Cupu, je něco speciálního, o tom není pochyb.

Těšíte se na někoho?

Třeba pro mě by mohlo být moc zajímavé hrát debl s Rafou a mít na lavičce Björna Borga, velkého hrdinu. Moc rád bych si Borgem popovídal, jeho zase tak moc nepotkáváte, takže bych se ho chtěl na dost věcí zeptat. Jestli máme někoho, o kom bych mohl mluvit jako o jednom ze svých favoritů, o hráči s největším charakterem, o nejzábavnějším tenistovi, Björn Borg by byl hodně vysoko. Je to neuvěřitelná osobnost, pro tenis toho hodně moc udělal. A jako evropský kapitán v Praze, to je myslím něco neuvěřitelného.

Víc toho víme o Johnu McEnroeovi, protože často komentuje, a je možná nejlepším komentátorem. Měl úžasnou rivalitu s Lendlem, takže by pro lidi mohlo být vzrušující vidět McEnroea zpátky v Praze. A tohle všechno pro velkého Roda Lavera. Myslím, že pro všechny hráče, ať už z Evropy, nebo výběru světa to bude speciální zkušenost.

Hodně hráčů z Československa v minulosti pomáhalo i švýcarskému tenisu. Co si myslíte o této „tradici“?

Ano, máme opravdu hodně, hodně hráčů, kteří k nám přišli z Československa. V dobách, kdy švýcarský tenis zažíval složitější období. Mělo to významný efekt v našem sportu, Hingisová, Bastl, Kratochvil, Hlasek, nerad bych na někoho zapomněl, teď možná i Benčičová, která má slovenské kořeny.

Byla to celá řada hráčů. Věřili, že dostanou šanci, a odváděli výbornou práci. Neznám přesně ten důvod, proč měli tolik velkých úspěchů, ale když se podíváme na všechny ty hráče, které jsem zmínil, tak všichni pracovali extrémně tvrdě a extrémně dobře.

Jiný Čech, Adolf Kacovský, byl jedním z vašich prvních koučů. Pamatujete na něj?

Samozřejmě, byl to první kouč, kterého jsem měl, byly to moje první soukromé lekce, strávili jsme spolu na kurtu hodně času, na různých površích venku i v hale. Pamatuji si, že to pokaždé nebylo snadné, byl hodně náročný. Já jsem vždycky říkal, že jsem měl velké štěstí na kouče. Od úplných začátků, o všech, kteří mě trénovali, můžu říct, že to byli ti praví lidé v pravém čase.

Adolf Kacovský a Roger Federer

Během vaší dlouhé kariéry se utkáváte se spoustou českých tenistů. Který byl nejtěžší? Jiří Novák, se kterým máte opravdu těžkou bilanci?

Možná ano, ale nejsem si tím tak jistý, protože já jsem teprve na tour přicházel, zatímco on už tam byl dlouho. Ale Jiří byl velmi dobrý hráč, pamatuji si, že byl vysoký, ale první, který hrál od základní čáry. V té době bylo obvyklé, že vysocí hráči chodili k síti. On měl skvělé returny, hrál vyrovnaně z obou stran, byl to velký dříč. Měl jsem rád zápasy s ním, pamatuji si na ně celkem dobře, ale myslím, že úplně nejtěžším českým soupeřem je pro mě Berdych, porazil mě na US Open, ve Wimbledonu, při opravdu velkých událostech, tak si myslím, že on je tím nejtěžším.

V minulých dnech se hodně mluvilo o Petře Kvitové, která byla přepadena a bude dlouho bez tenisu. Jak vás to zasáhlo?

Ano, to je neuvěřitelně špatná věc, co se stalo, tomu se nechce věřit, opravdu. Nevím úplně přesně, jak se to přihodilo, jen jsem to slyšel z médií. Přeji ji jen to nejlepší, hlavně ohromnou sílu, bude zdolávat velmi složité období při návratu k tenisu, který má tak ráda. Myslím, že cítí podporu celé tenisové rodiny, ví, že všichni stojí za ní. Bude to určitě extrémně těžké, je to dlouhý proces, chce to dost času. Cítím, že to pro ni musí být opravdu hodně zlé. Tak ji přeji tu největší sílu, aby byla opravdu hodně silná.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme