Federer si ve Wimbledonu zahraje o osmý titul, ve finále vyzve Djokoviće

Švýcarský tenista Roger Federer bude ve Wimbledonu útočit na rekordní osmý titul. V semifinále na trávě v All England Clubu si ve třech setech poradil s Britem Andym Murraym 7:5, 7:5, 6:4 a v repríze loňského finále se utkání se Srbem Novakem Djokovićem. Lídr světového žebříčku porazil Francouze Richarda Gasqueta 7:6, 6:4, 6:4.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Roger Federer se probojoval do finále Wimbledonu už podesáté v kariéře

Roger Federer se probojoval do finále Wimbledonu už podesáté v kariéře | Zdroj: Reuters

Djoković byl před svým soupeřem od úvodu o krok vpředu a v každém setu dokázal prorazit Gasquetovi podání.

Ztracený servis si Francouz vzal zpátky jen v prvním setu, který ale stejně prohrál. Po vyrovnaném průběhu dospěla sada až do tie-breaku, který ovládl Djoković jasně 7:2.

Do menších problémů se první hráč světa dostal už jen ve čtvrtém gamu druhého setu, kdy musel odvracet dva brejkboly Gasqueta.


Ve třetí sadě se Djoković dostal do brejku za stavu 1:1 a průběh si už zkušeně pohlídal. Set i celý duel mohl ukončit už v deváté hře při podání Francouze, ale ten první dva mečboly odvrátil. Třetí už ale Djoković v následném gamu čistou hrou proměnil.

„Být ve finále grandslamu je pro mě vždy něco speciálního, zvlášť tady v Londýně. Jde o nejznámější turnaj na světě, kvůli kterému jsem začal hrát tenis. Motivoval mě k tomu, abych se stal profesionálním sportovce a snil o tom, že jednou vyhraju velkou trofej,“ řekl Djoković.

Ve finále Wimbledonu je srbský tenista počtvrté v kariéře, triumf slavil v letech 2011 a 2014.

Novak Djoković ve Wimbledonu | Foto: ČTK/AP

Rozhodly koncovky setů

Murray sice svedl s Federerem vyrovnanou bitvu, ovšem nezvládl koncovky setů. V tom úvodním ztratil podání za stavu 5:6 a stejná situace se opakovala i ve druhé sadě. Federer ji mohl ukončit už v desátém gamu, ale Murray všech pět setbolů odvrátil.

Třiatřicetiletého Švýcara to ale mrzet nemuselo. Ve dvanácté hře už svůj šestý setbol využil a vedl 2:0.

Také ve třetí sadě si oba hráči udrželi servis až do deváté hry. Za stavu 5:4 ale Federer svému soupeři prorazil potřetí v utkání podání a rozhodl o své desáté účasti ve finále slavného turnaje v All England Clubu.

Federer vyhrál ve Wimbledonu jedenácté z jedenácti semifinálových utkání. Tak vynikající bilanci na žádném jiném grandslamovém turnaji nemá. Přičítá to i trávě, která prý k jeho hře dobře sedí.

„Nepamatuji si přesně, jak jsem se pokaždé cítil v semifinále, ale jsou to velká vítězství. Dávají vám možnost hrát o titul. Už víte, na čem jste. Tenhle turnaj mi dal hodně, stejně jako zdejší publikum. Navíc mi sedí místní povrch,“ pochvaloval si druhý hráč světového žebříčku.


Výsledky tenisového grandslamového turnaje Wimbledon:
Muži - dvouhra, semifinále:
Djoković (1-Srb.) - Gasquet (21-Fr.) 7:6 (7:2), 6:4, 6:4, Federer (2-Švýc.) - Murray (3-Brit.) 7:5, 7:5, 6:4.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme