Federer usiluje o 18. grandslamový titul, srovnávají ho s Mourinhem

Ještě o něco starších a přitom špičkových tenistů najdeme na profesionálním okruhu stále dost, ale žádný z nich už nebojuje o grandslamové tituly v mužské dvouhře. Jen třiatřicetiletý Roger Federer je v tomto směru výjimečný a klidně by si mohl říkat The Special One jako fotbalový trenér Chelsea José Mourinho.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

The Special One mužského tenisu - Roger Federer

The Special One mužského tenisu - Roger Federer | Zdroj: Reuters

„Vím jistě, že tady v budoucnu budeme mít ještě spoustu velkých hráčů. Hra je větší než kterýkoli ze sportovců, který tu kdy byl. To tak je. Josého neznám tak dobře, nesleduju všechno kolem zase tak moc,“ reagoval Roger Federer na spojení přezdívky trenéra Chelsea Josého Mourinha se svým jménem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Velkou roli Rogera Federera v současném tenisu vnímá reportér ČRo Jaroslav Plašil i tenisová legenda Ivan Lendl

„Samozřejmě jsem rád, že mi lidé z různých míst světa fandí, to je úžasné mít takovou podporu. Ale budeme mít příští šampiony Wimbledonu, příští světové jedničky, hráče, kteří budou ještě větší v dalším půlstoletí nebo století. Ta hra je velká,“ říká Švýcar, který je ale často označovaný jako nejlepší hráč od začátku open éry profesionálního tenisu.

Má nejvíce grandslamových titulů z mužské dvouhry, k tomu řadu dalších rekordů, které navíc ještě stále zlepšuje. Takže by klidně mohl přezdívku The Special One po právu mít. Vždyť žádný jiný z tenistů toho pro popularitu hry, o jejíž velikosti Švýcar mluvil, zřejmě tolik neudělal.

„Myslím, že je to úžasný tenisová legenda,“ vyznává se Lucie Šafářová. „Náš sport neuvěřitelně propaguje, dělá mu skvělé jméno, je to tenisová ikona se vším všudy,“ přidává se Radek Štěpánek.

Serena Williamsová překvapení nedovolila, pošesté ovládla Wimbledon

Číst článek

Ve Wimbledonu zítra bude bojovat o svůj 18. grandslamový titul v mužské dvouhře. A ať už dopadne ve finále se Srbem Novakem Djkokovićem jakkoli, speciálním či výjimečným bude stále. Jednou z největších postav „bílého sportu“ je totiž třeba i pro Ivana Lendla:

„Dlouho jsem se tím zabýval a rozdělil jsem to na dvě éry. Před Wimbledonem 1968 je to Rod Laver, po Wimbledonu 68 je to Roger Federer,“ svěřuje se bývalá světová jednička narozená v Ostravě.

„Nedá se to srovnat, protože hodně hráčů nesmělo hrát grandslamové turnaje, když přešli k profesionálům. Mohli začít až v roce 1968. Laver od roku 1963 do roku 1968 nic nehrál, tím se to dost těžko posuzuje, tak jsem to rozdělil na dvě části a spí se mi líp,“ vysvětluje Ivan Lendl.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme