Ivanovićová se vrací na vrchol, v pařížském semifinále je po 7 letech

Lucie Šafářová dnes může dosáhnout životního úspěchu. V Paříži na Roland Garros bude bojovat o postup do grandslamového finále, ve kterém ještě nikdy v kariéře v ženské dvouhře nebyla. To její soupeřka už takovou zkušenost má. Srbka Ana Ivanovićová turnaj v roce 2008 dokonce vyhrála.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ana Ivanovićová už jednou French Open vyhrála, před sedmi lety

Ana Ivanovićová už jednou French Open vyhrála, před sedmi lety | Zdroj: Reuters

„Jsem nadšená, že jsem poprvé od roku 2008 v semifinále, byla to dlouhá cesta a hodně tvrdé práce. Před sedmi lety to byla úplně jiná zkušenost, byla jsem mnohem mladší, neměla jsem skoro žádné zkušenosti, jen jsem byla nadšená a cítila, že můžu dokázat cokoli. Tehdy jsem to možná nemohla tak ocenit jako teď,“ porovnává Ana Ivanovićová.

Přehrát

00:00 / 00:00

Kariéru soupeřky Lucie Šafářové v semifinále French Open přiblížil reportér ČRo Jaroslav Plašil

Už v osmnácti letech dokázala porážet přední světové hráčky. V roce 2008, když jí bylo 20, vyhrála Roland Garros a stala se světovou jedničkou.

Jenže pak už to tak snadno nešlo, sebejistotu na kurtu ztrácela a po Wimbledonu roku 2010 spadla až do sedmé desítky světového žebříčku. Na kurtu bývala nervózní, předváděla hodně nevyrovnané výkoy a fanoušci ji mohli stále víc vnímat spíš jako celebritu než špičkovou tenistku.

Loni v Melbourne ale vyřadila nejlepší hráčku světa Američanku Serenu Williamsovou a postupně se prodírala až do top 5. Teď v Paříži hraje jako nasazená sedmička a po dlouhé době je v semifinále grandslamového turnaje. A i díky předchozím horším obdobím je prý teď pro ni všechno snazší.

Z ledové vany ke sci-fi. Šafářová musí v Paříži hodně relaxovat

Číst článek

„Už když jsem byla mladá a chodila do školy, byla jsem vždycky perfekcionista, a úkoly jsem chtěla mít hotové, hned když jsem se vrátila domů. Pak přijdou těžké časy, kdy se naučíte, že nemůže být pokaždé všechno perfektní. Je těžké to přijmout, protože něco stále očekáváte,“ vysvětluje Srbka.

„Hodně záleží na tom, jak se s tím srovnáte, vždycky máte volbu. Takže zkouším brát věci tak, jak jsou, hodit to za hlavu a jít dál. Mám krátkou paměť,“ usmívá se.

Ztráta paměti se dnes může hodit, s Lucií Šafářovou nemá dobrou zápasovou bilanci. A právě tady na Roland Garros ji loni celkem hladce podlehla. Tehdy ale zřejmě byla jinou hráčkou, než je teď. Je zřejmě spokojená v osobním životě a na kurtu mnohem klidnější, všímají si třeba reportéři ze Srbska.

„Když jsem tu s ní hrála vloni, byla hrozně nervózní, dělala hodně chyb. Teď má za sebou hodně vyhraných zápasů, takže čekám, že to bude těžké. Já hraju taky dobře, tak se do toho pustím. Šanci člověk cítí,“ věří Lucie Šafářová.

Češka se dnes bude snažit o životní výsledek, kterým by postup do finále grandslamového turnaje byl. Začne o něj bojovat po patnácté hodině.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme