Jen jeden nebude zklamaný. Špičkoví tenisté musí umět přijmout porážku

Už bez české účasti bojují singlistky ve čtvrtfinále Wimbledonu. Oproti fantastickému loňskému roku tentokrát skončily Petra Kvitová a Lucie Šafářová v ženské dvouhře dříve. S překonáváním nezdarů bojují tenisté prakticky celou svou kariéru a zdaleka ne každý porážky ustojí.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lucie Šafářové loňské semifinále na Wimbledonu neobhájí

Lucie Šafářové loňské semifinále na Wimbledonu neobhájí | Zdroj: Reuters

„Čím dřív se z toho člověk dokáže otřepat, tím je to lepší. Prohry samozřejmě mrzí, ale když se v nich člověk až moc utápí, škodí to do dalších zápasů. Myslím, že jsem to za dlouhou kariéru dokázala akceptovat,“ myslí si poražená osmifinalistka Wimbledonu Lucie Šafářová.

I způsob, jakým v kariéře dokázala skousnout špatné výsledky, jí dost možná pomohl k tomu, aby mohla mít na turnajích ty nejvyšší cíle a také o ně skutečně bojovat. V pavouku toho nejprestižnějšího a nejdůležitějšího turnaje bojuje 128 tenistů a jen jeden z nich neodejde nakonec z kurtu zklamaný.

Přehrát

00:00 / 00:00

Porážky k tenisu patří. Českých hráček, které oproti očekávání vypadly z Wimbledonu dříve se na ně zeptal reportér ČRo Jaroslav Plašil

„Porážky nejsou snadné, ale je to součást našeho života. Každý týden jen jedna zvítězí, všechny ostatní jsou poražené. Je to trošku kruté, ale na druhou stranu je další týden nová příležitost zahrát dobře a porvat se o úspěch,“ připomíná Petra Kvitová, která tentokrát opouštěla Wimbledon už po třetím kole.

Někoho porážky motivují k ještě většímu úsilí v tréninku. Někdo mění trenéry, jiný najímá sportovní psychology. Jenže to ještě neznamená, že výsledky okamžitě přijdou a že vůbec budou lepší.

Stačí se podívat třeba na sezonu Kanaďanky Eugenie Bouchardové. Voni se dostávala na grandslamech pravidelně do semifinále či finále, letos dost často vypadne hned po prvním zápase na turnaji.

Je hned několik tenistů, kteří přiznali, že se utápěli v depresích po špatných výsledcích. Umět prohrávat je, zdá se, hodně velkým darem v kariéře špičkových tenistů.

 

Bilance dnešního dne 1:1. Bohužel jsem prohrála singla těsně 6:7 6:7, ale aspoň jsme vyhrály s Beth debla a jsme ve č...

Posted by Lucie Safarova on 6. červenec 2015

Česky umí, ve čtvrtfinále Wimbledonu ale Vasek Pospisil reprezentuje Kanadu

Číst článek

Nejvíc porážky mrzí ty nejmenší tenisty, které mohou od sportu i odradit. „Je těžké zvládat prohru. Ta bolí velkého i malého,“ říkala před časem Českému rozhlasu Libuška Vondrejsová, babička bývalé úspěšné reprezentantky Daniely Bedáňové.

Jako trenérka tenisových nadějí musela dětem často připomínat, aby si z porážek nic nedělaly a dál se sportu věnovaly. „Některé děti prohru nezvládají. Když prohraje třeba třikrát za sebou, začne si vymýšlet, že ho bolí bříško, nemůže přijít a kdesi cosi.“

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme