Jsem docela vybíravá, přiznává Petra Kvitová, která hledá nového kouče

Petra Kvitová je nejúspěšnější českou tenistkou posledních let, ale za sebou má zároveň nejhorší start do sezony. I kvůli nemoci z kraje roku odehrála jen velmi málo zápasů a vyhrát se jí povedlo pouze jediný. K tomu se vyrovnává s novou situací poté, co ukončila téměř osmiletou spolupráci s koučem Davidem Kotyzou.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová při Fed Cupu v Kluži

Petra Kvitová při Fed Cupu v Kluži | Zdroj: ČTK

Být to třeba ve fotbale nebo v hokeji, měla by Petra Kvitová na výběr hned z několika volných a kvalitních koučů, ale tenis je individuální sport.

Přehrát

00:00 / 00:00

S Petrou Kvitovou po zápasech ve Fed Cupu v Kluži mluvil reportér ČRo Jaroslav Plašil

Trenér s hráčem tráví velkou část roku a najít někoho, s kým si pak nemusí rozumět, česká tenistka nechce.

„Myslím, že to není jen tak. Tím, že jsem taková, jaká jsem povahově, tak potřebuji člověka, který mi sedne i lidsky. Bohužel musím říct, že jsem v tomto ohledu trochu vybíravá. Zároveň je třeba, aby ten člověk byl dobrým trenérem, takže to není lehké,“ přiznává Petra Kvitová, stejně jako to, že s výběrem nebude spěchat, takže si ani nedává termín, do kterého by chtěla nového kouče najít.

„Intenzivně to rozhodně neřeším. Jsem ráda za současnou situaci a to mi určitě pomůže i psychicky. Tak nějak si to urovnám v hlavě, co všechno bude, takže nad tím ani moc extra nepřemýšlím. Prostě až mě to trkne, tak mě to trkne,“ vysvětluje česká tenisová jednička s tím, že nevylučuje ani variantu zůstat bez trenéra až do konce sezony.

V semifinále Fed Cupu se Češky utkají se silnými Švýcarkami s Hingisovou v sestavě

Číst článek

„Těžko říct. Neříkám, že bych si tuto možnost nedokázala představit. Určitě takhle ale po nějakou dobu budu fungovat,“ tvrdí bývalá svěřenkyně Davida Kotyzy.

Na ženském okruhu WTA není vzácností, že se tenistky vracejí ke svým rodičům a hned několik špičkových hráček cestuje a trénuje se svým otcem. Také Petru Kvitovou kdysi vedl tatínek, naučil ji údery, díky kterým se mohla stát velkou šampionkou, ale po návratu do dětských časů už dvojnásobná wimbledonská vítězka netouží.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petra Kvitová nemá přípravy bez kouče strach, zjistil reportér ČRo Jaroslav Plašil

Petra Kvitová si už pod koučem Davidem Kotyzou vyzkoušela, jaké to je, když je hráčka na turnaji sama. Dokonce jich takto i pár vyhrála, takže se této situace, která ostatně nastane už zanedlouho v Asii a pak v Severní Americe, nebojí.

„Sem tam jsem na turnaje vyjela sama. Bylo to také v Dubaji, kde jsem potom vyhrála. Chce to vzít si nějaký čas a popřemýšlet. Myslím si, že je dobrý čas na to, abych si zajela na nějaký turnaj sama,“ tvrdí česká fedcupová reprezentantka.

Rozdíl je ale v tom, že dříve šlo o ojedinělé akce, zatímco teď může jít o delší období. Petra Kvitová ale může těžit ze svých bohatých zkušeností, postřehy o svých soupeřkách si vždy pečlivě zapisovala, a hře už dobře rozumí, jak řekla nedávno legendární Martina Navrátilová.

Hrdinka určitě nejsem, hlásila po svém vystoupení ve Fed Cupu Karolína Plíšková

Číst článek

Také s tréninky by neměl být problém, do správné fyzické formy ji bude i nadále dostávat kondiční kouč David Vydra, a s herní praxí jí budou pomáhat sparingpartneři.

S hledáním sparingpartnerů v Česku není problém, ostatně kvůli kvalitnímu tréninku k nám jezdívá i řada zahraničních tenistů. „Nemáme moc hráčů, se kterými bych mohl u nás trénovat. V Česku je to lepší,“ řekl před časem třeba Slovák Martin Kližan.

A ještě jednodušší je to pak na turnajích, kde se tenisté podle potřeby a momentální situace celkem snadno s někým na společném tréninku domluví.

„Tam budu trénovat s holkami hlavně body, to bude asi nejdůležitější, ale mají tam pro hráčky připravené i 'sparingy',“ vysvětluje Petra Kvitová, která už několikrát překvapila nečekanými kroky ve své kariéře, takovými, které u jiných tenistek zase až tak často nevidíte.

Vzala si pauzu, když se cítila psychicky i fyzicky unavená, rozešla se překvapivě s koučem, se kterým ji spojoval velmi silný a dlouholetý pracovní vztah a teď vyráží na tour, možná i na delší dobu bez trenéra.

Jaroslav Plašil, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme