Jsme na dobré cestě, říká nový kondiční kouč Kvitové Alex Stober

Tenistka Petra Kvitová sice na Australian Open vypadla ve třetím kole, ale nějaká pozitiva přesto začátek roku ukázal. Česká reprezentantka odehrála solidní turnaj v Číně a získala titul v Sydney, přestože tam ještě bojovala s vedlejšími účinky tvrdého tréninkového drilu.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová vyhrála první turnaj v sezoně, v Sydney ve finále porazila Karolínu Plíškovou

Petra Kvitová vyhrála první turnaj v sezoně, v Sydney ve finále porazila Karolínu Plíškovou | Zdroj: Reuters

O ten se od listopadu stará Alex Stober, který tým české sportovkyně roku na podzim rozšířil.

Australian Open je pro Alexe Stobera stále tím nejoblíbenějším grandslamem. V Melbourne se hodně dařilo také čínské tenistkce Li-Na, se kterou německý kouč léta spolupracoval, a která tady před rokem vyhrála.

Číňanka Li-Na kvůli chronickým problémům s koleny ale na podzim ukončila kariéru, a právě v té době začali lidé z týmu Petry Kvitové o respektovaného německého odborníka usilovat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Potřebujeme ještě dost času na zlepšení, aby byla Petra celkově stabilnější, zdůrazňuje německý kondiční kouč nejlepší české tenistky Alex Stober

České tenistce trenér na fyzičku scházel, navíc Alex Stober byl zároveň fyzioterapeut, takže ho herní kouč wimbledonské šampionky David Kotyza oslovil.

„Měl jsem pár nabídek, necítil jsem žádný tlak, poslechl jsem si pár lidí, mluvil jsem s nimi. Petru jsem znal dlouho, rozhodoval jsem se, jestli se vrátím na mužskou tour nebo zůstanu u ženské. Nakonec jsem se rozhodl pro Petru, jsem rád, že to byla správná volba,“ říká Alex Stober.

Ten byl ještě před tím, než pracoval s Číňankou Li-Na předním fyzioterapeutem na okruhu ATP a pečoval třeba o světové jedničky Agassiho či Samprase. Ale nakonec dal tedy přednost české tenistce, a dost možná v tom sehrálo roli i přátelství Li-Na a Petry Kvitové.

„Petra měla vždycky blízko k Li-Na, rozuměly si, takže jsem rád, že svým způsobem můžu pokračovat v práci.“

Kvitová nestačila na Keysovou a na Australian Open končí ve 3. kole

Číst článek

Alex Stober začal s Petrou Kvitovou pracovat na konci podzimu, znají se tedy jenom pár měsíců, ale i za tu dobu už mohl německý kouč poznat, že i v týmu české tenistky funguje správná chemie.

„Je sranda, často se smějeme už jen, když třeba překládáme německá slovíčka do češtiny. Čokoládě jsem říkal třeba čokoládskí, protože vaše slova často končí na -eskí-, tak různě občas nás napadají hlouposti,“ usmívá se Alex Stober, i když zrovna s čokoládou se asi Petra Kvitová nepotkává tak často.

I váhu tenistky sleduje německý kouč. Ostatně, to už je takový veřejný evergreen, zajímat se o to, jak na tom v tomto směru česká hráčka je.

„Od prosince až do teď shodila tři čtyři kila, myslím, že teď je v pohodě, tak akorát. Musíme ještě zlepšit kvalitu svalstva ale je to na dobré cestě, teď má těsně pod sedmdesát kilo,“ prozrazuje Alex Stober, což je při výšce 183 centimetrů opravdu tak akorát.

Petra Kvitová v utkání s Madison Keysovou ve 3. kole Australian Open | Foto: Reuters

Ono také nikdy nebylo cílem nějak výrazně zhubnout, jen přeměnit tuky ve svaly, o což se úspěšně snažili i někteří minulí kondiční trenéři Petry Kvitové. Třeba Marek Všetíček, který českou tenistku připravil takovým způsobem, že byla po letech opět schopná vyhrát wimbledonský titul.

Výhodou uznávaného experta je, že je také fyzioterapeut, o tom se v posledních týdnech mluví hodně, a je to už skoro nutnost ve světové špičce.

Alex Stober je známý důkladnými prohlídkami. Po zápasech, po herních cvičeních, zaberou i několik hodin, ale česká hráčka se i díky nim může cítit na kurtu lépe. A že je sebejistější, si všímá i německý kouč.

„Dělá pokroky, ale potřebujeme ještě dost času na zlepšení, aby byla celkově stabilnější, jde o celkové zlepšení, ale musíme postupně,“ zdůrazňuje německý kondiční kouč Alex Stober.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme