Kapitán Navrátil přemýšlí, kdo doplní Berdycha ve dvouhrách v Davis Cupu

Večeře může být ideální příležitostí na důležité rozhovory, k jednomu takovému dojde v Paříži. Čeští tenisté při něm budou probírat strategii před semifinálovým utkáním Davis Cupu s domácími Francouzi. Téma je dopředu dané: kdo doplní týmového lídra Tomáše Berdycha v pátečních dvouhrách.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Český daviscupový tým před semifinále Davis Cupu ve Francii: zleva Jiří Veselý, Lukáš Rosol, kapitán Jaroslav Navrátil, Radek Štěpánek, Tomáš Berdych

Český daviscupový tým před semifinále Davis Cupu ve Francii: zleva Jiří Veselý, Lukáš Rosol, kapitán Jaroslav Navrátil, Radek Štěpánek, Tomáš Berdych | Zdroj: ČTK

„Na Davis Cupu jsme jako tým, musím se rozhodnout. Své k tomu musí říct i první hráč, který je důležitý,“ přiznává týmový kapitán Jaroslav Navrátil.

Půjde o velice citlivou komunikaci a těžké rozhodování. Hrdina dvou posledních finálových bitev Radek Štěpánek musí zvážit, jestli bude týmu platnější při plném třídenním vytížení, což je na antuce obzvlášť velká porce fyzické námahy, anebo páteční singl vynechá, naskočí až do sobotní čtyřhry a případné závěrečné nedělní dvouhry.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rosol měl opravdu dobré výsledky, Štěpánek zase nikdy na Davis Cupu nezklamal, říká před semifinále Davis Cupu kapitán Jaroslav Navrátil

Obojí má své pro a proti. V prvním případě se dobře rozehraje před důležitou deblovou partií, v tom druhém zase může nejstarší člen daviscupové party ušetřit síly do případného pátého rozhodujícího zápasu.

„Těžší to může být v tom, že Lukáš (Rosol) měl opravdu dobré výsledky, Radek (Štěpánek) zase nikdy na Davis Cupu nezklamal. Je otázkou, jestli ale bude připraven,“ přemítá Navrátil, který už toto téma naťukával během své nedávné návštěvy US Open v New Yorku.

Už tam říkal, že by se nebál postavit Lukáše Rosola do ostrého pátečního zápasu, zřejmě proti předpokládané domácí jedničce Jo Wilfriedu Tsongovi.

Tenisté pojedou na semifinále Davis Cupu do Francie v nejsilnější sestavě

Číst článek

„Tsonga je agresivní hráč, proti němu musí nastoupit tenista s lepší obranou. Tu má lepší Štěpánek než Rosol. Ten ale na druhou stranu lépe servíruje a hraje agresivněji, což by na Tsongu také mohlo přes bekhend platit. Rozhodnutí není jednoduché,“ podotýká kapitán.

Rosol jako týmová jednička dokázal tým protáhnout důležitými čtvrtfinálovými bitvami letos v Japonsku i loni v Kazachstánu.

Když Rosol zaskočil, tak nezklamal

V obou případech zastoupil chybějícího Tomáše Berdycha a pokaždé splnil roli favorita, má toho na antuce z celého týmu nejvíce odehráno, jenže, takzvaný živý zápas před bouřícím a k tomu silně nepřejícím publikem ještě nehrál. Pokud byli v týmu oba nejzkušenější hráči, dostalo se na něj až za rozhodnutého stavu.

„Semifinále jsem ještě nehrál, ale věřím, že bych se s tím popral. Budu rád, když dostanu šanci a budu bojovat o živé body,“ tvrdí Rosol.

„Vím, co dokáže s psychikou udělat dvacet tisíc lidí. Hráče, který na turnajích řádí jako černá ruka, to může na Davis Cupu stáhnout,“ připomíná Štěpánek, který má naopak s podobnou atmosférou dostatek zkušeností.

Teď musí zvážit, jestli má formu na to obstát v těžkých podmínkách i v neděli při plném vytížení, nebo jestli oproti tradici zariskuje a naskočí do sobotní čtyřhry bez páteční zápasové praxe a dá tak šanci Lukáši Rosolovi poprat se o životní výsledek.

Jasno bude zítra dopoledne, kdy v národním tenisovém muzeu rozhodčí rozlosují pořadí zápasů.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme