Karolína Plíšková letos nasázela přes 500 es. České tenistce pomáhají i kuželky

Tenistka Karolína Plíšková nabírá v těchto dnech psychické i fyzické síly, aby na konci náročné sezony zvládla i poslední zápasy tohoto roku. Ve finále Fed Cupu ve Francii se chce týmová jednička spoléhat na úder, který má ze všech hráček na okruhu WTA dva roky po sobě nejlepší.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Karolína Plíšková na úvod Turnaje mistryň zdolala Muguruzaovou

Karolína Plíšková na úvod Turnaje mistryň zdolala Muguruzaovou | Zdroj: Reuters

V tenise je to ten první, ale zároveň zřejmě ten nejtěžší úder vůbec, pokud jde o koordinaci pohybu. A když se ho tenista v mládí správně naučí, mezi profesionály jako když ho najde.

Karolína Plíšková má díky mládežnickým trenérům i svému talentu servis dokonale založený, takže o něm vůbec nemusí přemýšlet.

Přehrát

00:00 / 00:00

Moje podání je uvolněné. Ten pohyb je přirozený, říká tenistka Karolína Plíšková o svém servisu

„Je to uvolněné. Nejsou tam žádné jakoby klikyháky. Ten pohyb je takový přirozený,“ popisuje česká jednička, proč je už dva roky po sobě tenistkou s největším počtem es na okruhu WTA.

Ještě pár hráček sice v těchto dnech může statistiky vylepšit, ale k 530 čistým bodům z podání, takže se při tom soupeřka ani nedotkne míčku, se ani náhodou nepřiblíží. Vždyť ty nejlepší ztrácejí na Karolínu Plíškovou dvě stovky es.

„Spousta holek servíruje na tělo, takže sice mají více bodů, ale není to eso. Já také chodím servis na tělo, ale často si vyberu nějaký směr. Umím všechny čtyři směry, což je důležité.“

To, že umí Karolína Plíšková posílat balonek různými směry s velkou přesností, souvisí s její výškou 186 centimetrů a pak třeba také s dobrou představivostí a soustředěním. Ví se o ní, že při tréninkových drilech v mládí bezpečně trefovala kuželky umístěné v místech, na která se zaměřuje při podání. Teď dokáže pomůcku vidět i v zápasech.

Hlaváčková s Hradeckou spolu nebudou v příští sezoně hrát čtyřhru

Číst článek

„Když tam ten kužel mám, tak servíruji ještě lépe. Občas si v i zápasech snažím představit, jako kdyby tam ten kužel byl,“ líčí česká tenistka.

Přesto se ale někdy se stane, že i tak podání Karolínu Plíškovou zradí. Dokonce i v hale v ideálních podmínkách, tam kde nesvítí do očí slunce a nefouká vítr. Jako třeba před několika dny na Turnaji mistryň v Singapuru.

„U mě je problém jenom v nadhozu. Když si to házím blbě, pak ten servis víc kazím,“ vysvětlovala Karolína Plíšková, která se bude snažit o co nejlepší nadhoz za týden v hale ve francouzském Štrasburku.

Právě tam budou Češky bojovat o třetí fedcupový titul v řadě.

Jaroslav Plašil, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme