Legendárnímu tenistovi Pavlu Složilovi je 60. Trénoval i Steffi Grafovou

Pavel Složil byl jedním z nejtalentovanějších českých tenistů, a i když ho limitovala menší postava, patřil hlavně v deblových soutěžích k nejlepším světovým hráčům. Je členem vítězného daviscupového týmu z roku 1980 a také velmi úspěšným a respektovaným trenérem. Právě dnes slaví 60. narozeniny.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

a 32 let starý triumf ve Davisově poháru vzpomínali aktéři vítězného týmu z roku 1980. Zleva Pavel Složil, Tomáš Šmíd, Ivan Lendl a Jan Kodeš.

a 32 let starý triumf ve Davisově poháru vzpomínali aktéři vítězného týmu z roku 1980. Zleva Pavel Složil, Tomáš Šmíd, Ivan Lendl a Jan Kodeš. | Foto: Česká sportovní/Pavel Lebeda

Když se na internetu podíváte na některá videa z tréninkových nebo exhibičních zápasů Pavla Složila z posledních let a srovnáte je s časem, kdy byl ještě profesionálním tenistou, moc zásadních rozdílů nenajdete.

Na kurtu se vždycky výtečně pohyboval a to mu také zůstalo. „Tenisem žiju každý den. Hraju tři až pět hodin, takže se udržuju docela v kondici, každý čtvrtek večer máme exhibici proti docela slušným hráčům. Takže mě tenis strašně baví a mám ho rád,“ prozradil před časem Pavel Složil.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jako tenista vyhrál Davisův pohár, ale ještě mnohem úspěšnější byl jako trenér. Pavel Složil slaví šedesátku. Více Jaroslav Plašil

Se svými 173 centimetry sice patřil k nejmenším hráčům na okruhu, ale zároveň také k nejlepším atletům. Měl skvělý postřeh a velmi šikovnou ruku, takže i proto se mu tolik dařilo mezi deblisty. A protože tenisové dovednosti dokázal výtečně předávat ostatním, stal se i respektovaným koučem.

„Kdybych měla psát knížku, Pavel Složil by v ní zabíral velmi významnou část. Měla jsem velké štěstí, že mě provázel začátkem mé kariéry. Byla jsem velmi mladá a on mě dokázal provést těžkými časy, kdy člověk začíná a poznává spoustu nových věcí. Byl pro mě extrémně důležitou osobou jak na kurtu, tak i mimo něj,“ vzpomínala během předloňské návštěvy Prahy Steffi Grafová.

Rekordmanka profesionální open éry v počtu singlových grandslamových titulů pod Pavlem Složilem získala v roce 1988 kalendářní grandslam a ještě k tomu olympijské zlato, což se ve dvouhře ještě nikdy nikomu jinému nepovedlo.

Steffi Grafová | Foto: Filip Jandourek

Opavský rodák později vedl třeba také bývalou světovou jedničku Jeniffer Capriatiovou, Magdalenu Malejevovou či Annu Kurnikovovou. V roce 2002 se rozhodl pro práci s talenty na Floridě v soukromé tenisové akademii, ve které se stal o několik let později ředitelem.

Jaroslav Plašil, Simona Bartošová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme