Liberec pořádá tenisový challenger, přijel i 40. hráč světa

29. červenec 2014

Liberec historicky není tenisovým městem, přesto jsou v těchto dnech pod Ještědem špičkoví tenisté. Od soboty se zde totiž koná mužský ATP challenger pod názvem Svijany Open. A tak se po antuce na kurtech klubu LTK prohánějí Uruguayec Cuevas nebo třeba Slovinec Rola.

„První nápad uspořádat tu turnaj future měl šéftrenér Honza Stočes, který už pronikl do ATP. Pak už to šlo rychle a díky němu jsme sem turnaj dostali,“ vysvětluje ředitel turnaje Tomáš Trsek, díky komu jsou teď na severu Čech k vidění velmi kvalitní tenisoví hráči.

Na sever Čech přijel i účastník několika grandslamů Steve Darcis. „Od hodně hráčů vím, že je to tu pěkné, ale nikdy jsem tu nebyl. Když jsem přijel, byl jsem velmi překvapený. Pořadatelé pro turnaj dělají všechno a jsem rád, že tu můžu být,“ podotýká Steve Darcis, který by mohl být pro tenisového fanouška jedním z lákadel.

Fandit se ale bude na kurtech U Jezírka spíše českým hráčům. Třeba daviscupovému reprezentantovi Janu Hájkovi.

Ten nemá po zranění žádné konkrétní cíle. „Je to třetí týden, kdy hraji naplno. Pomalu se do toho dostávám a minulý týden už jsem hrál několik dobrých zápasů. Chci si zahrát co nejvíc, půjdu zápas od zápasu a uvidíme, kde to skončí,“ říká třicetiletý tenista.

Pokud by se Jan Hájek dostal do finále, zdržel by se v Liberci do neděle. Právě na konci týdne totiž Svijany Open vrcholí. Největším favoritem ale rozhodně bude Uruguayec Pablo Cuevas, to je dokonce 40. nejlepší hráč žebříčku ATP.

autoři: David Nyč , vman
Spustit audio