Londýn uhájil pořadatelství Masters na další roky, odolává asijské konkurenci

Už sedmým rokem hostí Londýn Turnaj mistrů a minimálně další tři roky to tak ještě zůstane. Tamním pořadatelům se zatím daří držet prestižní akci na stejném místě a pro tenis tradičním kontinentu, navzdory současnému trendu stěhování velkých a lukrativních podniků do Asie.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Turnaj mistrů v londýnské O2 areně

Turnaj mistrů v londýnské O2 areně | Zdroj: Reuters

„To místo je suverénně nejlepší. Pokud jsou prostředky, aby se tu Turnaj mistrů mohl uskutečnit, není moc lepších míst na světě, kde by se vyvrcholení sezony mělo konat,“ chválí Londýn tradiční český účastník posledního turnaje roku Tomáš Berdych.

Ještě v 70. a 80. letech hostil Turnaj mistrů třináctkrát za sebou New York. Bylo běžné, že špičkoví tenisté jezdili na špičkové akce do Severní Ameriky, Evropy a Austrálie. Výlety do Asie byly spojené spíš s dovolenou než se sportovními akcemi.

Přehrát

00:00 / 00:00

Londýn má pro tenisty své kouzlo. I proto se v něm Turnaj mistrů konal už posedmé za sebou

Dnes je vše jinak, přesto se Masters už delší dobu zdržuje v Londýně, kde je kvůli daním drahé vyhrát, a pořádá se tu i další prestižní akce – Wimbledon. „Evropa a Amerika jsou přesyceny. Doba, kdy do toho firmy dávaly peníze, už není. Móda pořádání turnajů stagnuje,“ přemýšlí tenisový trenér Martin Fassati.

Sám hodně let pomáhal s rozvojem tenisu v Koreji a Číně, kam se dnes velké tenisové akce stěhují. Na turnaji v Šanghaji, která Masters také donedávna hostila, mají tenisté mnohem lepší podmínky než v Londýně.

Jestřábí oko nepomohlo, Berdych v klíčovém okamžiku nepožádal o kontrolu

Číst článek

„Nejdůležitější jsou fanoušci a ti se nedají srovnat s žádným z asijských měst. Bez lidí kolem by tenis nemohl být tam, kde je dneska. Věci, které fungují, by se neměly moc měnit,“ myslí si Tomáš Berdych, který výjimečnost londýnského turnaje vnímá už šestým rokem po sobě.

I když i tentokrát odlétá domů už po základní skupině, znovu má stejný cíl – účast na Turnaji mistrů si v Londýně zase za rok zopakovat.

Londýnští tenisoví příznivci nejvíc fandí Andymu Murraymu | Foto: Reuters

Jaroslav Plašil, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme