Měla by být nestranná, ale občas to poruší. Jana Novotná drží u mikrofonu palce Lucii Šafářové

Místo tenisové rakety si teď bere do ruky sluchátka s mikrofonem, jejím dvorcem je rozhlasová kabina. Někdejší wimbledonská šampionka Jana Novotná pracuje na Roland Garros jako spolukomentátor rádia BBC.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenisová legenda Jana Novotná

Tenisová legenda Jana Novotná | Foto: David Kubíček

„Je to zajímavé, baví mě to. Práci v rádiu mám radši než v televizi. V televizi se každý soustředí na to, jak Novotná vypadá, že má vrásky a co to má na sobě. Nikdo pak nevnímá, co říkám,“ vypráví s úsměvem Jana Novotná.

Z televize znají fanoušci Janu Novotnou jako spolukomentátorku z fedcupových zápasů českých tenistek. V rádiu se prý ale wimbledonská šampionka z roku 1998 cítí svobodněji.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jana Novotná si v pozici spolukomentátora rádia BBC užívá zápasy Lucie Šadářové a dalších krajanek

„Musela jsem si zvyknout. Posluchač kurt nevidí, prosto musím říct, co se děje, místo toho, abych řekla: Jé, viděli jste ten krásný úder po lajně? Je to jiné i v tom, že se sedíte a jste v klidu. Nemyslíte na to, kde vám stojí vlas. Opravdu se jen soustředíte a vychutnáváte moment.“

Zápasy krajanek prožívá Novotná nejvíce. „Když hraje Češka, tak do toho dáte víc emocí a osobních poznatků a to Angličané mají rádi,“ vysvětluje.

Náležitě si pak užila vítězné semifinále Lucie Šafářové. „Ty pěstičky tam byly. Byla to ohromná radost, všichni to vycítili. Lidi v Londýně jsem ale nechtěla děsit a řvát: Jedem!“ říká Jana Novotná.

Šafářová z ní vytáhla to nejlepší

Že nikoho nevyděsila, se dozvěděla krátce po přenosu. „Od producenta jsem slyšela, že to prý bylo nejlepší komentování, co jsem udělala za posledních pět let. Nevím, co si o tom mám myslet, ale byl to krásný zápas na komentování. A hlavně Lucčin výkon, soustředěnost a to, jak dotáhla zápas do konce,“ chválí.

Janu Novotnou tak nejspíš ještě lidé v Londýně i jinde uslyší a zřejmě i v sobotu, kdy si Lucie Šafářová zahraje s Američankou a světovou jedničkou Serenou Williamsovou finále ženské dvouhry. „Opravdu neskutečné, moc hezké,“ nešetří komplimenty semifinalistka Roland Garros z let 1990 a 1996.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme