Mezi profesionálními tenisty je stále více otců. Je to vidět i na Australian Open

Dříve byli vzácnými výjimkami, ale dnes už je vídáme stále častěji. Řeč je o profesionálních tenistech, kteří po zápasech a trénincích pospíchají ke svým dětem. Během kariéry se stali otci a teď se učí sladit rodinný život s prací. Je to případ i těch nejlepších, třeba Srba Novaka Djokoviće. Ten hraje na Australian Open vůbec poprvé na grandslamovém turnaji jako táta.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Novak Dojoković po vítězném utkání na Australian Open

Novak Dojoković po vítězném utkání na Australian Open | Zdroj: Reuters

„Můžu určitě říct, že je to nejlepší a nejúžasnější, co se stalo mě a mé ženě. Je to náš malý anděl. Teď tady se mnou nejsou, ale snažím se být s nimi stále v kontaktu. Současné technologie mi v tom pomáhají, takže je můžu sledovat. Už se nemůžu dočkat, až budu zase s nimi,“ říká nejlepší hráč světa Djoković.

„Všechno, co děláte jako otec, je velmi zvláštní. Je to nevysvětlitelné pro někoho, kdo to nezažil. Jsem teď úplně naplněný a snažím se všechnu tu energii, motivaci a lásku pro svou rodinu a pro svého chlapce čerpat a brát s sebou na tenisový kurt,“ dodává srbský tenista, který je otcem pár měsíců.

Přehrát

00:00 / 00:00

Jak profesionální tenisté zvládají skloubit práci s rolí otce, zjišťoval na Australian Open Jaroslav Plašil

Několikadenní zkušenosti s novou rolí má třeba i Lukáš Rosol, naopak třeba Roger Federer už pro změnu několikaleté. Třiatřicetiletý Švýcar bere rodinu na turnaje s sebou a kromě manželky pečuje o dva páry dvojčat celý tým.

Určitě má i jako otec vedle malých dětí vytvořené ideální podmínky k tomu, aby mohl stále podávat ty nejlepší výkony. „Nevím, jak to mají, ale ve stejném pokoji asi nespí,“ naráží Jan Hernych na kvalitní spánek, který je nezbytný k tomu, aby mohl tenista zároveň dělat svou práci, jak nejlépe umí.

Český tenista je také jedním z otců na okruhu ATP, ale on to má vzhledem k ambicím a fázi kariéry nastavené ve srovnání s největšími hvězdami jinak. Cestuje sám a s nadsázkou říká, že jsou pro něj turnaje odpočinkem. Ale na své děti také myslí každou chvíli.

„Malý mi dal do tašky zajíčka s krtečkem. Vždy, když je vyndám, si na něj vzpomenu,“ prozradil pětatřicetiletý Hernych, kterému možná i talismany pomáhaly k tomu, aby úspěšně prošel kvalifikací.

Hernych už tenisu nedává všechno

První kolo v hlavní soutěži už bylo nad jeho síly, ale český tenista i tak opouštěl dvouhru na Australian Open v dobré náladě. Každý start na grandslamu je pro něj svátkem a co na něm uhraje, je velkým bonusem.

„Je neskutečně těžké zvládat děti a do toho dávat všechno tenisu. Přiznávám se, že už to nedokážu a tenisu nedávám všechno, co bych měl. Snažím se to rozdělit. I s týmem, jaký má Novak (Djoković) nebo Roger (Federer) to musí být hrozně obtížné. Dětem se samozřejmě také chtějí věnovat, ale bere jim to energii, která by mohla být využitá jinak,“ podotýká Hernych.

Takových jako je český hráč najdeme na profesionálním okruhu ATP také několik, i když jde spíše o tenisty, kteří se specializují pouze na debly případně smíšenou čtyřhru.

V týmových soutěžích obecně jde rodinný život s tím sportovním skloubit zcela jistě nejlépe a malé děti s usměvavými manželkami při slavnostních ceremoniálech jsou toho často důkazem.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme