Mezi žáky nevyčníval, dnes Lendl slaví 55. narozeniny jako legenda

Výjimečný hráč, trenér a také otec. To všechno sedí k jednomu z nejlepších tenistů historie Ivanu Lendlovi. Dnes slaví 55 narozeniny.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Ivan Lendl vlastní sbírku Muchových plakátů

Ivan Lendl vlastní sbírku Muchových plakátů | Foto: Filip Jandourek

„Tamhle na těch zadních hrával,“ ukazuje ostravský důchodce a správce tenisového Baníku Pavel Dočekal na kurty, kde slavný český rodák ještě jako školák trénoval a hrával o své první tituly.

„Otec byl předseda toho oddílu, maminka tam byla trenérka a oba hráli ligu. A Ivan tam vyrůstal v takovém prostředí tenisu, kde s ním pořád hráli ligoví hráči,“ dodává.

Přehrát

00:00 / 00:00

55 let slaví jeden z nejlepších tenistů historie Ivan Lendl. Redaktor Jarolav Plašil vyrazil na místa, kde ostravský rodák vyhrával první tituly

Pavel Dočekal nyní seškrabává mech z kurtů. Teď, když je antuka měkká, je prý na to ta nejlepší doba. To podle něj platívalo i v časech, kdy v sousedním areálu bývalého LTC či "enháčka" vídával trénovat, hrát a často i vítězit Ivana Lendla.

Ivan LENDL
Narozen 7. března 1960 v Ostravě, od roku 1986 žije v USA
Žebříčku ATP vládl 270 týdnů a na okruhu vyhrál celkem 1071 zápasů a 94 titulů.
6x vyhrál grandslamový turnaj (Australian Open 1989 a 1990, French Open 1984, 1986 a 1987, US Open 1985, 1986, 1987).
Na Wimbledonu dvakrát prohrál ve finále (1986 a 1987).
Jako trenér dovedl Andyho Maurrayho ke dvěma grandslamovým titulům a olympijskému zlatu
S Manželkou Samanthou má 5 dcer
Vlastnil téměř kompletní sbírku plakátů Alfonse Muchy

„Tak třeba to byl turnaj Hornický kahan, přijel tam na kolečkových bruslích, protože oni bydleli tady blízko, a ten turnaj prostě vyhrál,“ vzpomíná.

„On ale nebyl nejlepší tenista mezi svými vrstevníky. Jako starší žák byl jednou jednička jindy dvojka, oni se tak střídali, ale potom se vyšvihl. Umožnili mu jezdit na Orange Bowl (prestižní světový tenisový turnaj juniorů organizovaný Mezinárodní tenisovou federací - pozn. red.), a když se vrátil, byl o třídu lepší. Tady se v zimě venku nehrálo, jen v tělocvičnách,“ popisuje.

Jako školák nebo dorostenec možná ještě nebyl Ivan Lend nejlepší mezi svými vrstevníky, ale už tehdy se vyznačoval tím, co ho pak charakterizovalo po celou kariéru.

Pavel Dočekal, správce tenisových kurtů z Ostravy, pamětník juniorských zápasů Ivana Lendla | Foto: Jaroslav Plašil

„Byl takový houževnatý pořád. Vzpomínám třeba na mistrovství republiky, když mu bylo 18 nebo 19 let a hrál s Pavlem Složilem. Ten prohrával už 5:0, lidé na něj volali: 'Pavle hraj' a on říkal: 'to nejde'. Lendl byl tak koncentrovaný na hru, že při forhendu nechtěně praštil 16letou holku do hlavy, ani se na ni ale nepodíval, byl úplně v transu,“ vzpomíná.

I tato historka pamětníka Pavla Dočekala dokazuje, jak ohromně se jinak velký gentleman Ivan Lendl dokázal soustředit na míček nebo výměnu, ať už se kolem dělo cokoliv. I díky této vlastnosti se mohl vypracovat v jednoho z nejlepších tenistů historie, který právě dnes slaví 55 let.

Dvorce SC Ostrava, v tomto areálu (tehdy měl jiný název) hrával jako mladý Ivan Lendl | Foto: Jaroslav Plašil

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme