Mladým tenistům se otevírá nová příležitost. Juniorský Turnaj mistrů vítají hráči i trenéři

Do už tak nabitého tenisového kalendáře přibude další akce. Potěšit může mladé hráče do jednadvaceti let, kteří budou mít svůj vlastní Turnaj mistrů. V něm by se mohli v blízké budoucnosti prosadit i čeští talenti.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Britský tenista Andy Murray zdolal Kanaďana Milose Raoniče ve třetím setu

Britský tenista Andy Murray zdolal Kanaďana Milose Raoniče ve třetím setu | Zdroj: Reuters

Devatenáctiletý tenista Sparty Ondřej Krstev je z nové příležitosti překvapený. Jako hráč desáté stovky světového žebříčku si teď nepřipadá, že by se ho akce nově zavedená po vzoru klasického Turnaje mistrů někdy mohla týkat.

„Všechno se dá, když si člověk začne věřit, daří se mu, vyhrává, má trošku štěstíčka,“ míní Krstev.

Velké posuny na žebříčku jsou v juniorském věku běžné oběma směry. O českých tenistech sice obecně platí, že se prosazují až později, ale nový Turnaj mistrů by pro některé z nich nemusel být v příštích letech úplně vzdálený.

Přehrát

00:00 / 00:00

Juniorský Turnaj mistrů se bude hrát poprvé za rok v Miláně. V dalších letech by mohl dostat šanci třeba výrazný český talent Patrik Rikl

„Přijde mi, že někteří kluci se během roku strašně zlepší a skočí třeba o tisíc míst,“ všímá si devatenáctiletý tenista. Jedním z takových skokanů je třeba předloňský vítěz pardubické juniorky Zdeněk Kolář.

Během roku se vyhoupl do poloviny třetí stovky celkového světového pořadí, a kdybychom počítali jenom tenisty do jednadvaceti let, byl by ve třetí desítce. A to už není tak daleko k nejlepší osmičce, která si následující rok v listopadu poprvé juniorský Turnaj mistrů v Miláně zahraje.

Šanci může mít v dalších letech třeba výrazný český talent Patrik Rikl, kterému je teprve sedmnáct. Překvapit ale mohou i jiní. Pokud jde o premiérový ročník, v Itálii by za rok neměli chybět Němec Alexandr Zverev a Chorvat Borna Čorič.

Oba už se pohybují ve špičce i mezi dospělými a stojí jako největší hvězdy uprostřed pozvánkového plakátu. Obecně ale zase tolik skvělých mladých hráčů, kteří by výrazně převyšovali ostatní, oproti minulosti není.

Dostanou teenageři větší šanci i v Česku?

Mladí profesionálové tak mají celkem solidní příležitost kvalifikovat se na „malé Masters“. „Je to dobrá idea. Byla doba, kdy ve stovce mužů a žen bylo teenagerů obrovské množství. Před dvěma třemi lety tam nebyl prakticky nikdo,“ vzpomíná tenisový manažer a trenér Vladislav Šavrda.

Podle něj by mladí tenisté měli dostávat více šancí i v Česku. „Povinnost mít v týmu hráče do 21 let bych propagoval i v české extralize. V klubech, až na výjimky, jsou dva hráči. Pak se dokupují cizinci, podle finančních možností třeba Poláci zpoza hranic nebo taky hvězdy,“ tvrdí bývalý daviscupový kapitán.

Změnit současné regule může asociace extraligových klubů, jenže shodnout by se na tom musely všechny týmy. Šavrda míní, že by podobný návrh neprošel u celků typu Jihlavy, Pardubic či Liberce.

Jaroslav Plašil, Radek Šamša Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme