Na Australian Open je 8 tenistů obviněných z podvádění, tvrdí zdroj BBC

Několik nejmenovaných špičkových tenistů obvinila BBC a server Buzz Feed z toho, že manipulovali zápasy a údajně spolupracovali se sázkařskou mafií. Na zápasech, včetně utkání Wimbledonu, se prý vydělávaly desítky milionů korun. Pozadí podvodů odkryla investigativní reportáž BBC Radio 4.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fed Cup 2014, tenis,

Fed Cup 2014, tenis, | Foto: Filip Jandourek

Konkrétních obvinění se v reportáži objevilo mnoho, konkrétních jmen podstatně méně. Reportáž detailně zmapovala závažný případ tenisové korupce z roku 2007. Šlo o zápas mezi Nikolajem Davyděnkem a Argentincem Martínem Vassallem Argüellem.

Argentinec zápas překvapivě otočil a podezřelý byl i kvůli tomu, že na něj bylo vsazeno v přepočtu přes sto milionů korun. ATP oba tenisty obvinění z korupce zprostila, ale investigativa BBC prokázala, že minimálně Argentinec byl v konaktu s italským sázkařským syndikátem.

Přehrát

00:00 / 00:00

Britská BBC přinesla dílčí důkazy o manipulování zápasů v mužském tenise. Podvody prý pokračují dál. Detaily telefonoval zpravodaj Jiří Hošek

Pár hodin před zápasem si údajně s člověkem z prostředí organizovaného zločinu vyměňoval textové zprávy.

„Nechci mluvit o konkrétních případech, protože o nich nemám dost informací. Ale můžu vás ujistit, že náš protikorupční útvar udělal všechno, co je v jeho silách, aby podezřelé hráče usvědčil. Kauzy na první pohled můžou vypadat úplně jasně, ale ve skutečnosti tomu tak není. Jinak by se už rozjelo trestní stíhání,“ uvedl pro BBC současný šéf ATP Chris Kermode.

Jenže hned několik bývalých profesionálních vyšetřovatelů potvrdilo, že v mnoha případech byly důkazy zcela dostačující, a že vedení profesionálního okruhu neudělalo nic. Jeden z vyšetřovatelů Mark Phillips popsal, jak podvody fungují v praxi:

„Jeden z hráčů vyhraje set, a má brejk i ve druhé sadě. Přesně v tom okamžiku se objeví lavina sázek na jeho soupeře. Zápas se pak zázračně otočí, druhý hráč vyhraje 8 gamů v řadě, nebo něco podobného. To byl hlavní podvodný scénář ve 45 podezřelých zápasech, které jsem prošetřil.“

Mezi podvádějícími hráči mají být i vítězové čtyřhry na grandslamových turnajích. Tenisty z absolutní špičky ve dvouhře investigativa ani nepřímo nezmínila. Hráče prý sázkařské gangy lákají ke spolupráci nejen penězi, ale rovněž jim a jejich rodinám vyhrožují.

„Když jsem ještě hrál na okruhu ATP, tak jsem stoprocentně věděl o 5 až 6 hráčích, kteří úmyslně prohrávali zápasy. Někdy o těch věcech mluvili přímo v šatně. Dělalo to tolik tenistů. Bylo to jako otevřené tajemství. V průměru to byli hráči mezi 50. a 100. místem na žebříčku,“ upřesnil pro BBC bývalý rakouský tenista Daniel Koellerer, který za korupci dostal v roce 2011 doživotní zákaz činnosti.

Podvodníci z top 100

BBC odkrývá případy v době probíhajícího Australian Open. Bojuje se o důvěru veřejnosti, novinářů i sponzorů. Tenisovou asociaci může potěšit, že se nejedná o podvodníky z nejvyšších pater světového žebříčku.

V reportáži ale zaznělo, že přímo na Australian Open hraje 8 tenistů, kteří byli opakovaně oznámeni ATP nebo jejím protikorupčním orgánům s tím, že se údajně podílejí na zmanipulování zápasů.

O sázkařské aféře se mluví i na Australian Open. Jde ale o staré případy, připomínají tenisté

Číst článek

To vrhá špatné světlo na organizaci Tennis Integrity Unit, která má korupci v tenise potírat. V posledních letech prý dostala mnoho usvědčujících důkazu i kompromitujících materiálů. K potrestání tenistů vedlo jen minimum kauz.

Případ vzbudil v Británii mimořádnou pozornost. Podvody se údajně týkaly i Wimbledonu a vyšetřování podpořil i Andy Murray. Na skandál reagovaly i politické špičky včetně Davida Camerona.

Množí se hlasy požadující, aby se vyšetřování posunulo z úrovně profitenisu na trestněprávní úroveň. Aby tenisté nebyli diskvalifikováni a potrestání pokutou, ale aby stanuli před soudem.

Tennis: Game, Set and Fix?, File on 4 - BBC Radio 4

Jiří Hošek, Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme