Naší největší silou je široký kádr, říká fedcupový kapitán Pála

České tenistky vezou z francouzského Štrasburku další fedcupový titul. Už pátý pod vedením Petra Pály, který se stal vůbec nejúspěšnějším kapitánem fedcupové historie. Přitom ještě před lety zažil i velké zklamání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Fedcupový kapitán českého týmu Petr Pála společně s (zleva) Barborou Strýcovou, Petrou Kvitovou a Karolínou Plíškovou

Fedcupový kapitán českého týmu Petr Pála společně s (zleva) Barborou Strýcovou, Petrou Kvitovou a Karolínou Plíškovou | Foto: Filip Jandourek

Na ten zápas si Petr Pála ještě teď občas vzpomene. V roce 2009 hrály české tenistky v Brně semifinále se Spojenými státy, v rozhodujícím deblu měly solidní náskok a k tomu i mečboly.

Utkání však nakonec ztratily. Zklamání bylo velké a asi jen málokdo by v tu chvíli věřil, kolik úspěchů v následujících letech přijde.

„To člověka nemohlo napadnout. Mrzelo to hodně, byla to vlastně první porážka a nemohli jsme hrát finále. Když ale člověk postupem času vidí, kolik má ten tým dobrých holek, tak je ta šance vlastně každý rok. Člověk ale musí mít i štěstí a to jsme měli,“ přiznává Petr Pála, už nějakou dobu jediný kapitán ve fedcupové historii s pěti získanými tituly.

Přehrát

00:00 / 00:00

Rád bych týmu pokračoval, hrozně mě to baví, říká kapitán fedcupového týmu Petr Pála

„Přiklonilo se k nám štěstí, máme neskutečné holky a široký kádr – jedna zastoupí druhou. V tom je podle mě ta největší síla. Říkám to celou dobu, bez toho to nejde.“

Takže zatímco v minulosti tým potřeboval důležité výhry Petry Kvitové či Lucie Šafářové, v letošní sezoně to zvládl i bez toho.

„Je to výhra toho širokého kádru, je to hrozné štěstí,“ říká kapitán Petr Pála, který se teď těší, až úspěch oslaví s lidmi, kteří sice přímo na kurtu nevyhrávají, ale kteří dokážou tenistky i na konci sezony dostat do dobré formy.

„Když tam nebudou ti lidé, tak to ten kapitán nemůže dělat. Potřebuje tým, který mu v tom pomůže. Holky potřebují určité zázemí, servis a péči. Je to o holkách, ale i o realizačním týmu,“ líčí nejúspěšnější fedcupový kapitán Petr Pála. Má pět titulů a také motivaci být u těch dalších.

„Když to bude k něčemu, tak bych hrozně rád. Hrozně mě to baví.“

Nový fedcupový ročník zahájí české tenistky před svými fanoušky, v Ostravě přivítají na začátku února Španělsko.

Jaroslav Plašil, Jakub Knoll Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme