Novak Djoković má kariérní Grand Slam. Ve finále French Open porazil Murrayho

Srbský tenista Novak Djoković se dočkal. Ve 29 letech poprvé v kariéře vyhrál antukové French Open v Paříži, poslední grandslamový turnaj, který doposud v kariéře neovládl. Jeho závěrečný soupeř, Brit Andy Murray, vyhrál pouze první set.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Djoković s Pohárem mušketýrů

Djoković s Pohárem mušketýrů | Zdroj: Reuters

Kromě „kariérního Grand Slamu“ zaznamenal Novak Djoković také další statistický úspěch. Vyhrál čtvrté grandslamové finále v řadě, když Andyho Murrayho porazil 3:6, 6:1, 6:2 a 6:4. Finále v Paříži trvalo přes tři hodiny.

Rodák z Bělehradu je teprve osmým tenistou historie, kterému se povedlo 4 největší turnaje vyhrát. Před ním to dokázali jen Američané Andre Agassi a Don Budge, Australané Emerson a Rod Laver, Brit Fred Perry, Švýcar Roger Federer a Španěl Rafael Nadal.

„Nechci znít arogantně, ale v životě je dosažitelné všechno. Tohle vítězství mi dalo štěstí a naplnění, snažím se pochopit, co se stalo. Na kalendářní Grand Slam nemyslím. Chci si užít vítězství, na které jsem nikdy předtím nedosáhl,“ svěřil se po zápase Novak Djoković.

První sadu a zápas přitom začal lépe Djoković, když brejknul Murrayho hned v první hře čistou hrou. Jenže pak získal čtyři gemy za sebou Brit a vyhrál první set 6:3.

Jenže od druhé sady už začal na hřišti dominovat Srb, který přestal chybovat a využíval horšího servisu skotského tenisty. Ve druhé sadě vyhrála světová jednička 6:1 a vyrovnala. V dalším setu povolil Djoković Murraymu jen o jedinou hru víc.

Za kariérním Grand Slamem vyrazil 29letý „Djoker“ důsledně hned od začátku čtvrté a poslední sady. Okamžitě sebral soupeři podání a eliminoval všechny zbraně, které na něj světová dvojka zkusila. Srb dovolil Murramu pouze 21 vítězných míčů za celý zápas. Sám jich přitom zahrál dvakrát víc.

Z kariérního Gran Slamu se Djoković radoval přesně po třech hodinách a dvou minutách hry. Po triumfu na French Open je zároveň v půlce cesty za čistým Grand Slamem, vítězstvím ve všech čtyřech největších turnajích v jednom roce. To se povedlo jen Rodu Laverovi ještě před založením ATP. Ve hře je i „zlatý“ Grand Slam, který počítá i s vítězstvím na olympijských hrách.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme