Operace se podařila. Kvitová se ale k tenisu nevrátí dřív než za půl roku

Petra Kvitová se vrátí k tenisu nejdříve za půl roku. Odhadují to lékaři, kteří českou wimbledonskou vítězku operovali. Zároveň ale dávají Kvitové velkou šanci, že po doléčení bude moci znovu hrát a že bude mít v levé ruce dobrý cit. Česká tenistka se v úterý ubránila přepadení v jejím prostějovském bytě, kdy ji neznámý útočník poranil ruku.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová vyhrála nad Lucií Šafářovou všech sedm vzájemných zápasů, jak dopadne osmý na Turnaji mistryň?

Petra Kvitová vyhrála nad Lucií Šafářovou všech sedm vzájemných zápasů, jak dopadne osmý na Turnaji mistryň? | Zdroj: Reuters

„Zasaženy byly všechny prsty od palce až po malíček. Nebyly kompletně přerušeny všechny struktury, které na prstech jsou, ale na každém prstu byla poraněná nebo zasažená jedna nebo dvě šlachy,“ popsal Radek Kebrle, který Petru Kvitovou v Ústavu chirurgie ruky a plastické chirurgie ve Vysokém nad Jizerou operoval. Operaci prováděl společně s primářkou ústavu Alenou Schmoranzovou.

Příznivou zprávou je, že Petra Kvitová se po zákroku cítí dobře a přes svého mluvčího Karla Tejkala vzkázala, že děkuje všem za podporu a těší se, až zase vezme raketu do ruky.

Několik fází léčby

Lékaři považují operaci, která necelé trvala čtyři hodiny, za povedenou. Záruka kompletní regenerace ale není nikdy. Naštěstí byly poraněny „jen“ dva prstové nervy, a tak je velká šance, že bude mít tenistka i dobrý cit. Důležitým faktorem bude ale také následná rehabilitace. Podle lékaře Kebrleho má ale šanci na úplně uzdravení. „Je mladá, zdravá a má dlouhé štíhlé prsty, to je dobrá prognóza,“ uvedl s tím, že rizik je ale mnoho.

„Léčba je rozdělena na několik fází. V první fázi je zahojit ránu, odstranit stehy a začne se s lehkou mobilizací prstů. Na ruce má dlahu, tu tam ponecháme šest až osm týdnů podle toho, jak bude situace vypadat. Potom si můžeme dovolit zvyšovat rozsah pohybu. Když bychom se bavili, kdy může tu ruku sportovně zatížit, tak je to doba šest měsíců,“ doplnil Kebrle, který v minulosti operoval například zlomený prst sdruženáře Tomáše Portyka před olympijskými hrami v Soči.

Operace se povedla, Petra Kvitová se po zákroku cítí dobře

Číst článek

Šlachu přirovnal Radek Kebrle k rozžvýkané žvýkačce. „Aby vyzrála a byla dostatečně pevná a zvládla zátěž, tak jsou potřeba tři měsíce a předtím nesmíte dělat silový pohyb. Pak se může začít pracovat na síle.“

Petra Kvitová stráví Vánoce mezi svými blízkými, ale na neupřesněném místě. A její mluvčí Karel Tejkal byl opatrný i co do dalšího programu tenistky.

Do hry se Petra Kvitová vrátí nejspíš v polovině sezony. Nezahraje si tak například Fed Cup, grandslamy Australian Open, Roland Garros, pravděpodobně přijde i o Wimbledon.

Pachatel, který Kvitovou v jejím bytě v Prostějově přepadl a způsobil jí poranění na ruce, nebyl stále dopaden. Kriminalisté dosud nestanovili právní kvalifikaci činu. Pracují se všemi verzemi včetně té, zda šlo o náhodný čin, nebo úmyslně mířené přepadení. Nicméně „něco“ si prý pachatel z bytu odnesl, ale stále nebylo specifikováno co přesně.

Tomáš Lörincz, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme