Pála útočí na rekordní čtvrtý titul ve Fed Cupu. Opřít se může o dobrou komunikaci s hráčkami

Nehrající kapitán Petr Pála má šanci stát se nejúspěšnějším fedcupovým lodivodem v dějinách českého tenisu. Zatím má na kontě z nejprestižnější soutěže ženských tenisových družstev stejně jako Jiří Medonos tři tituly. Aby se na žebříčku osamostatnil už letos, chybí mu dva kroky, vyhrát semifinále proti Francii a uspět v následném finále.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petr Pála při tréninkové poradě s Petrou Kvitovou

Petr Pála při tréninkové poradě s Petrou Kvitovou | Zdroj: ČTK

„Máme dobrý tým, takže to bude asi tím,“ hledala Petra Kvitová s úsměvem tajemství úspěchů Petra Pály.

Bez dobrého hráčského materiálu sbírat tituly nejde, přínos současného nehrajícího kapitána je přesto pod úspěchy posledních let zásadní.

Přehrát

00:00 / 00:00

Petr Pála je jedním z nejúspěšnějších českých fedcupovách trenérů. Hodně mi vše svým přístupem ulehčují holky, říká

„Bereme ho jak na lavičce, tak mimo ni. Všechna čest. Není jednoduché vést ženský tým. Přece jen dát všechno každý rok do kupy, naladit formu a atmosféru. Zvládá to dobře a taky má výsledky,“ chválí Petra Kvitová.

Základem k dobrým vztahům v týmu a k důvěře je komunikace. A platí to o to víc, že se Pála vídá se svými hráčkami jen jednou za čas.

„Mám dobrou komunikaci hlavně s osobními trenéry všech holek. Vím tedy, jak se cítí, jak k nim přistoupit. To jsou pro mě velmi důležité informace. Hodně mi vše ale svým přístupem ulehčují holky,“ zdůvodňuje finalista čtyřhry French Open 2001.

I přes dobré styky s hráčkami a jejich týmy se fedcupová sestava nerodí vždy lehce. Na vině může být zranění některé z opor anebo vyrovnaná forma tenistek, kdy v úvahu pro dvouhru připadá více variant než jen časem prověřené duo Kvitová - Šafářová.

 

„Dříve jsem si vystřihl fotky holek, abych je viděl jako hráče a viděl, kdo by na koho seděl,“ říká Petr Pála.

Při tvorbě sestavy příliš nedbá na výsledky, jaké mezi sebou uhrají české tenistky ve vzájemných gamech během přípravného týdne před Fed Cupem.

„Nedávám tomu velký význam. O víkendu nehrají proti sobě. Je to spíš o jejich rozpoložení, o tom, jak se cítí, jestli hrají slušně. Rozhodující je, jestli jejich hra bude platit na soupeřku, ne na spoluhráčky v týmu,“ vysvětluje Petr Pála. Muž, který prohrál ve Fed Cupu se svými hráčkami z posledních dvanácti zápasů jen jednou.

Radim Sajbot, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme