Petra bude hrát v Singapuru dobrý tenis, věří sportovní psycholog Michal Šafář

Tenistka Petra Kvitová dnes vstoupí do Turnaje mistryň, na kterém má za cíl postoupit do semifinále. Přímo v Singapuru jí budou pomáhat herní trenér David Kotyza a také sportovní psycholog Michal Šafář.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová si s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou poradila za 48 minut

Petra Kvitová si s Ruskou Jekatěrinou Makarovovou poradila za 48 minut | Zdroj: Reuters

Nejprve se musíme dostat dolů, abychom se vyvezli nahoru, vysvětluje v hotelu, kde nejlepší hráčky světa bydlí, sportovní psycholog z Olomouce Michal Šafář. Touto cestou rozhodně nevytvářel symboliku pro svou práci s českou tenistkou, která se také snaží o cestu vzhůru.

Michal Šafář přiznává, že ve zdejším přelidněném komplexu se necítí úplně nejlépe, ve věčně přeplněném bazénu na střeše ve tvaru lodi ještě nebyl a celkově toto není místo, kde by osobně rád relaxoval.

Přehrát

00:00 / 00:00

Sportovní psycholog Michal Šafář je ze Singapurského prostředí nervózní, Petře Kvitové ale věří

„Prostředí je až nad míru luxusní, působí velmi komfortně. Z mého pohledu je to trochu jiný svět. Já jsem takový domácí typ, který se ztratí i v Olomouci na nádraží. Je to tady na mě velký svět, takže jsem z něj trochu nervózní, ale přiměřeně,“ přiznává v nadsázce.

Michal Šafář se hlavně stará o to, aby ve svých sportovních životech nebloudili ostatní. Teď konkrétně Petra Kvitová, kterou na některých důležitých turnajích doprovází. A aby byl co nejplatnější, snaží se držet stejného programu jako má tenistka.

„Ne, že bych musel být úplně u všeho, ale je potřeba, abych byl u všech tréninků, u regenerace a u dalšího programu. Můj program se odvíjí od toho, jaký má Petra,“ potvrzuje.

S českou tenistkou úzce spolupracuje už od roku 2010, ale na některé důležité turnaje Petry Kvitové cestuje až v posledních dvou letech. Dříve by to podle něj nemělo cenu.

„Tenkrát bych tam mohl jet na výlet. Aby mělo smysl vyjíždět se sportovcem, je zapotřebí mít vybudovaný základ práce v rámci přípravného období.“

Z hotelu v Singapuru je Kvitová nadšená, uvítala i dostatek tréninkových kurtů

Číst článek

Teď už tedy Michal Šafář má na co navazovat a na významnější akce jezdí. Byl v Paříži na Roland Garros, na vítězném Wimbledonu, ale z časových důvodů nemohl na US Open do New Yorku, kam by už příští rok chtěl.

Právě na posledním grandslamu sezony má totiž Petra Kvitová opakovaně potíže s adaptací a jeden ze společných cílů pro příští období je, aby byla úspěšná i v prostředí, ve kterém se necítí zrovna nejlépe.

„Naučit se lépe adaptovat, přizpůsobit se tomu prostředí, respektive nenechat se jím tolik ovlivnit. To je přiměřený cíl, na kterém je dobré pracovat a který je dosažitelný,“ říká Michal Šafář.

Ten teď bude sledovat závěr aktuální sezony, konkrétně Turnaj mistryň a důležitý úvodní zápas Petry Kvitové s Polkou Agnieszkou Radwaňskou. „Věřím tomu, že Petra bude v Singapuru hrát dobrý tenis,“ doufá.

Jaroslav Plašil, Marek Augustin Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme