Petra Kvitová prodělala mononukleózu, další pauza nebude nutná

Tenistka Petra Kvitová prodělala na jaře mononukleózu. Ta byla příčinou její únavy a nečekané herní pauzy. Lekáři to zjistili v Centru pohybové medicíny Pavla Koláře z rozboru krve.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová vyhrála první turnaj v sezoně, v Sydney ve finále porazila Karolínu Plíškovou

Petra Kvitová vyhrála první turnaj v sezoně, v Sydney ve finále porazila Karolínu Plíškovou | Zdroj: Reuters

Teď už nebrání nic tomu, aby se nejlepší česká tenistka na kurty vrátila. V tomto týdnu se zúčastní podniku v Torontu, kde ale bude ještě pod dohledem lékařů.

„Její zápasový i tréninkový režim bude pod dohledem lékařů. Neznamená to ale, že u každého zápasu Petry bude doktor,“ zdůraznil tiskový mluvčí čtvrté hráčky světového žebříčku Karel Tejkal.

Mononukleóza je virové onemocnění způsobené viry Epsteina a Barrové nebo cytomegalovirem. Postihuje vnitřní žlázy, zejména slezinu a játra a uzliny, hrtanové a týlní. Nemoc zpočátku vypadá jako angína a je tak i často diagnostikována, až poté, co neúčinkují antibiotika, je pacient testován na přítomnost virů.

„Bude v pravidelném spojení s Centrem pohybové medicíny, svůj zdravotní stav bude konzultovat a bude podstupovat odběry krve, aby bylo vidět, jak nastavená léčba zabírá, a že mononukleóza z jejího těla mizí,“ dodal Tejkal.

V březnu a dubnu Kvitová nehrála více než měsíc a půl. Kvůli únavě a oslabené imunitě se odhlásila z turnaje v Indian Wells a chyběla i následně v Miami. Do hry se vrátila až při fedcupovém duelu s Francií.

V dalším průběhu sezony si 25letá hráčka připsala triumf na turnaji v Madridu. Na grandslamech bylo jejím maximem osmifinále French Open, při obhajobě titulu ve Wimbledonu vypadla už ve 3. kole.

Štěpán Pokorný, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme