Přichází dobrý čas, aby Tomáš grandslam vyhrál, říká Berdychův kouč Vallverdu

Zdravý mix odvahy a trpělivosti dokázal namíchat kouč Tomáše Berdycha Daniel Vallverdu a český tenista s ním zatím na kurtu náramně zachází. Na Australian Open ještě neztratil set a dokázal porazit i Španěla Rafaela Nadala, se kterým předtím sedmnáctkrát v řadě prohrál. Berdych už je v semifinále grandslamového turnaje a může mít ty nejvyšší cíle. Zřejmě i díky svému novému trenérovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych bojuje v zápase 2. kola Australian Open

Tomáš Berdych bojuje v zápase 2. kola Australian Open | Zdroj: Reuters

Před zápasem s Nadalem mu na chodbě popřál štěstí i Mats Willander. Trenérskou kariéru Daniela Vallverdua sleduje, stejně jako je to velké téma i pro britské reportéry.

Když někdo několik let působil jako jeden z trenérů Andyho Murrayho a teď je u konkurence, budí to pochopitelně zájem, tím spíš, když se teď Berdychovi náramně daří.

Přehrát

00:00 / 00:00

Podle trenéra Daniella Vallverdua je tenista Tomáš Berdych silnější psychicky i fyzicky

„Bylo to pár dní po tom, co se objevila zpráva, že u Andyho končím. Byl jsem zrovna doma na Floridě, a od agenta jsem se dozvěděl, že by se mnou chtěl mluvit Tomáš Berdych. Byl zrovna v Asii, kde hrál tamní ligu,“ vrací se Vallverdu k událostem z konce podzimu.

„Asi o dva dny později jsme spolu mluvili, řekl mi svůj pohled na hru, já jsem zase něco řekl jemu. Byla to zajímavá konverzace, viděli jsme to oba stejně. O dva týdny později už jsem přijel do Česka a trénovali jsme spolu,“ dodal s tím, že v prosinci spolu začali trénovat.

„Hlavní cíl pro Tomáše bude vždycky vyhrát grandslam, už byl párkrát blízko, má fantastickou kariéru. Myslím, že když na sobě bude dál tvrdě pracovat a bude mentálně vyladěný pro velké zápasy, může zase dostat šanci. Má spoustu zkušeností,“ tvrdí Vallverdu.

Herní projev se za jeden měsíc nemůže úplně změnit, myslí si Berdychův extrenér Krupa

Číst článek

Berdych prý rozumí tomu, co je potřeba k tomu, aby vyhrál velké zápasy. „Myslím, že vyzrál, a že teď přichází dobrý čas k tomu, aby do sebe zapadlo všechno, co je potřeba k tomu, aby grandslam vyhrál. Zcela jistě je to hlavní cíl pro něj i pro celý tým,“ vyprávěl v Melbourne Vallverdu.

Rafael Nadal gratuluje Tomáši Berdychovi k postupu do semifinále | Foto: Reuters

Ten se svých sportovních cílů sám musel vzdát velice brzy. Hrál ve Španělsku, reprezentoval Venezuelu, ale už jako mladý hráč musel ze zdravotních důvodů profesionální kariéru ukončit. Proto začal ve 24 letech trénovat, což je možná na okruhu ATP rekord. Pracoval pro Andyho Murrayho a učil se také od Ivana Lendla, který do týmu přišel.

„Ivan byl výborný pro mě i celý tým, dost jsem se toho od něj naučil, nejenom na kurtu. Často spolu mluvíme, každý den, nejenom o Tomášovi, mluvíme obecně o tenise. Je to velká osobnost a je hodně zábavný, měli jsme k sobě velmi blízko. Je to velmi dobrý kamarád,“ říká Vallverdu.

Berdych si prý tenis užívá

Možná i díky Lendlovi se naučil zůstat během zápasu co nejvíc v klidu, vnímat hru a snažit se tenistovi co nejvíce pomoci svými postřehy a rozbory. Teď se takto snaží být užitečný Berdychovi, který evidentně už pár dobrých rad dostal.

„Vypadá dobře, věří si, udělal spoustu práce v prosinci před sezonou, a teď jen na tom dobře, psychicky i fyzicky. Užívá si svůj tenis a je spokojený s tím, jak to jde,“ prozradil osmadvacetiletý Venezuelan v době, kdy ještě netušil, že jeho současný svěřenec narazí v semifinále Australian Open na Murrayho, u kterého byl předtím.

Nemyslím si, že to je otázka toho, jakého má kouče, komentuje Novák Berdychovu formu

Číst článek

Ale tohle téma už prý uzavřel a hráče nesrovnává, což po něm z pochopitelných důvodů občas někdo chce.

„Je to jiná práce, to je jasné. Každý hráč je jiný, snažíte se mu porozumět, ale nedá se říct, že by jeden dřel víc než druhý nebo že by to s jedním bylo těžší. Andy dělal skvělou práci, měl hodně úspěchů, bavilo mě to s ním moc. Ale jak jsem říkal, jsou to jiné osobnosti,“ připomíná Berdychův trenér Vallverdu.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme