Proti Austrálii se bude hrát na betonu, ale antuka by asi byla lepší

Před třemi lety začali čeští tenisté používat nejčastěji během svých domácích daviscupových zápasů povrch s názvem Novacrylic Ultracushion. Od té doby na něm ani jednou neprohráli. Tentokrát se ovšem může jevit volba tohoto povrchu jako nevýhodná.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Rosol a Jiří Veselý nastoupí v pátečních dvouhrách v utkání Davis Cupu proti Austrálii

Lukáš Rosol a Jiří Veselý nastoupí v pátečních dvouhrách v utkání Davis Cupu proti Austrálii | Zdroj: ČTK

„Moje první myšlenka byla antuka,“ říká nehrající kapitán Jaroslav Navrátil, který vždy v minulosti vybíral povrch nejčastěji tak, aby nejvíce vyhovoval jeho hráčům. Tuto zásadu dodržel i tentokrát.

„Lukáš Rosol nechtěl antuku, protože hraje dlouho na rychlém povrchu a bylo by těžké si zvyknout.“

Přitom Lukáš Rosol má v kariéře lepší výsledky na antuce. Na tvrdém povrchu nevyhrál dva zápasy za sebou dokonce od poloviny loňského srpna.

Přehrát

00:00 / 00:00

Místo utkání i povrch se hlásí mezinárodní tenisové federaci několik měsíců dopředu, říká mluvčí českého týmu Karel Tejkal.

„Jsem rád, že se zvolil pomalejší beton, i vzhledem k tomu, jaké turnaje jsou před Davis Cupem i po něm,“ vysvětloval Rosol.

Kdyby se vybíral povrch podle toho, který by nejvíce škodil soupeři, musela by volba padnout na antuku. Bernard Tomic a Lleyton Hewitt na ní vyhráli v hlavních soutěžích na okruhu ATP za poslední dva roky pouze dva zápasy.

A Sam Groth, chlapík s nejtvrdším servisem na světě, na antuku nejezdí raději vůbec. Za stejné období odehrál na nejpomalejším povrchu vždy jen kvalifikaci na Roland Garros.

„Člověk musí brát nejenom to, co sedí jemu, ale to, co sedí celému týmu,“ opakuje hlavní kritérium výběru povrchu Jiří Veselý. České singlové dvojce by přitom volba antuky pro duel s Austrálií přišla vhod.

Češi porazili Austrálii pouze jednou, je to 40 let a byl u toho i Tony Roche

Číst článek

Vždyť poslední tři týdny strávil na turnajích v jižní Americe, kde se hrálo právě na červené hlíně.

„V minulosti se mi hrálo lépe na antuce, i výsledky jsem měl na antuce lepší,“ potvrzuje Jiří Veselý, kterému by dokonce po návratu do Ostravy odpadlo zvykání si na jiný pohyb, odskok míčů apod. Proč se tedy bude hrát proti Austrálii na hardu a ne na antuce?

„Místo utkání i povrch se hlásí mezinárodní tenisové federaci několik měsíců dopředu. To bylo v době, kdy nebyl důvod nepočítat s účastí Tomáše Berdych a Radka Štěpánka,“ říká mluvčí českého týmu Karel Tejkal.

Tomáš Berdych totiž svou neúčast v prvním kole Davis Cupu oznámil až těsně před Australian Open.

Radim Sajbot, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme