Realizační týmy čtvrtfinalistů tvoří převážně Chorvati. Dokážou víc povzbudit, chválí Berdych

Tenista Tomáš Berdych si dnes zahraje o postup do semifinále Wimbledonu a překážet mu v tom bude dvaadvacetiletý Lucas Pouille z Francie. Tato země má v závěrečné fázi mužské dvouhry nejpočetnější zastoupení. Pokud jde ale o realizační týmy a zázemí profesionálů, tam vládne Chorvatsko.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | Zdroj: Reuters

„Musím říct, že ne. Nikdy jsem nebyl.“ K moři do Chorvatska či bývalé Jugoslávie prý Tomáš Berdych jako malý nejezdil, takže tím to prý nebude, že má hned několik pomocníků od Jadranu.

Zřejmě to ale není náhoda, že má právě Chorvatsko v realizačních týmech jednotlivých čtvrtfinalistů tak početné zastoupení. U Marina Čiliče je to pochopitelné, že mu pomáhají Goran Ivaniševič a další krajané.

Služeb chorvatských koučů ať už herních nebo kondičních, fyzioterapeutů či manažerů využívají kromě českého tenisty třeba také Kanaďan s kořeny v Černé Hoře Miloš Raonič nebo slavný Švýcar Roger Federer.

Přehrát

00:00 / 00:00

Pokud jde o realizační týmy a zázemí profesionálních tenistů, největší zastoupení má Chorvatsko

„Samozřejmě oni měli tenisovou základnu také širokou, ať už to byl Ivaniševič, Ljubičič. Tohle si myslím, že může být jeden z těch důvodů a takhle se to sešlo. Zatím jsem rád, že to funguje dobře a doufám, že to tak půjde i dál,“ popisuje Berdych a zároveň potvrzuje, že Chorvati jsou otevření lidé.

„Jsou i docela podobní nám, ale také trošku v tom pozitivnějším jsou rozdílní, temperamentnější a dokážou člověka víc povzbudit, vyhecovat, vyburcovat a více to prožívají. To může být jedna z výhod. Přijde mi, že máme k sobě blíž, byť jsou cizinci,“ myslí si Tomáš Berdych.

Právě temperamentnější povaha zřejmě dobře pasuje k tenisovým introvertům, jakým je i český reprezentant. Takže tady může platit, že se protiklady přitahují.

„Člověk k sobě potřebuje někoho, s kým stráví spoustu času, ale ať to není jen leklá ryba, která zvládne čas a není tam nic navíc. Oni jsou skvělí lidé a ještě tomu dokážou přidat něco navíc, co funguje,“ uzavírá Berdych.

Zřejmě i dnes při svém čtvrtfinále uslyší hlasité „hajde“, tradiční chorvatskou obdobu českého „pojď“.

Jaroslav Plašil, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme