Šarapovová dostala za doping dvouletý trest, odvolá se k arbitráži

Bývalá světová jednička a donedávna nejlépe vydělávající sportovkyně světa Maria Šarapovová dostala dvouletý distanc za pozitivní dopingový nález. Tenistka v březnu přiznala, že ve vzorcích v úvodu sezony měla zakázané meldonium, s trestem ale nesouhlasí a chystá odvolání.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Maria Šarapovová na tiskové konferenci

Maria Šarapovová na tiskové konferenci | Zdroj: Reuters

Mezinárodní tenisová federace ITF ve svém závěru konstatuje, že 29letá Maria Šarapovová porušila antidopingová pravidla. Zpětně anulovala její výsledky a udělila Rusce dvouletý zákaz činnosti, který je zpětně datován od 29. ledna letošního roku.

Pozitivní dopingový nález měla vítězka pěti grandslamů a bývalá světová jednička po čtvrtfinále letošního Australian Open. Její vzorek obsahoval meldonium, látku, která je od začátku roku na seznamu zakázaných látek.

Tenistka už dříve provinění přiznala. „Posledních deset let jsem brala látku, která se prvního ledna stala nelegální. Udělala jsem obrovskou chybu, že jsem se nepodívala na aktualizovaný seznam zakázaných látek," sdělila na začátku března na mimořádné tiskové konferenci v Los Angeles.

S uděleným trestem ale nesouhlasí a chystá odvolání. „Nemohu přijmout nepřiměřeně krutý zákaz startu na dva roky. Členové komise řekli, že jsem neudělala nic špatného záměrně, přesto mě chtějí na dva roky připravit o tenis. Proti rozhodnutí se okamžitě odvolám k Mezinárodní sportovní arbitráži,“ napsala tenistka na facebookovém profilu.

Komise se ve svém rozhodnutí sice konstatuje, že tenistku ani nepodezírala z vědomého podvodu, zároveň ale píše, že ruská hvězda „nese za tak vážné pochybení plnou zodpovědnost.“

Meldonium podle svých slov užila poprvé v roce 2006, protože trpěla nedostatkem hořčíku a měla nepravidelný srdeční tep, a také jako prevenci proti rodinné chorobě cukrovce. Provizorní zákaz startů na turnajích měla od 12. března.

Světová antidopingová agentura WADA zařadila meldonium na seznam zakázaných látek od 1. ledna. Jde o antiischemický lék, který se primárně používá na zlepšení krevního oběhu. Přes 150 sportovců z celého světa látku užívalo ke zvýšení výkonu. Buňkám totiž umožňuje kompenzovat nedostatek kyslíku při fyzickém zatížení.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme