Šest let se drží Berdych v top 10 a ani po Wimbledonu z ní nevypadne

Poprvé od roku 2010 vybojoval český tenista Tomáš Berdych účast v semifinále Wimbledonu. A přesně šest let je v nejlepší světové desítce. Je v ní nepřetržitě a nevypadne z ní ani tentokrát, přestože se na něj před nejslavnějším turnajem dotahovalo hned několik konkurentů.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Tomáš Berdych

Tenista Tomáš Berdych | Zdroj: Reuters

Dravé mládí, které zastupují třeba Rakušan Thiem, Belgičan Gofin nebo Australan Kyrgios, do toho řada stále kvalitních stálic na hranici desítky.

K tomu Francouz Tsonga a Chorvat Čilić, kteří se po překonaných zdravotních problémech dostávají zase zpět nahoru. To všechno vytváří zvlášť silné konkurenční prostředí a jistě i tlak, i když se ho Berdych snaží nevnímat.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenista Tomáš Berdych se už šest let drží ve světové desítce

„Člověk se musí snažit dělat věci na sto procent, a to každodenně. I když by se mi to třeba nepovedlo na chvíli udržet, tak není konec světa, že bych nad tím nějak extrémně přemýšlel nebo to řešil, určitě ne,“ říká Berdych.

Po Wimbledonu teď určitě z nejlepší světové desítky nevypadne. Je v ní přesně šest let, nepřetržitě od roku 2010, kdy tady v All England Clubu při svém zatím nejúspěšnějším grandslamovém vystoupení došel až do finále.

Vděčí za to svému talentu, tréninkovému úsilí a také stálé investici do svého těla. Na grandslamu je jako nasazený už po čtyřiačtyřicáté po sobě a v této statistice je lepší jen výjimečný Švýcar Roger Federer.

„Ta investice sama do sebe a do týmu kolem mě je prostě nejlepší, jakou člověk může v životě udělat,“ tvrdí.

Ještě o jedné investici se v posledních letech hodně mluví. Takové, která by českému tenistovi pomohla vyhrát grandslamový titul. A je pochopitelné, že by Berdych nešetřil, kdyby měl jistotu, že mu rady tenisové legendy zisk vysněné trofej zaručí.

„Z toho hlediska, co mu to může přinést a co to je, tak samozřejmě že by byl za to schopen obětovat úplně všechno, aby mu to přineslo kýžený úspěch. Ale tohle v dnešním světě absolutně nefunguje, takže člověk musí spoléhat sám na sebe,“ uzavírá Berdych.

Jaroslav Plašil, Nikola Šrámková Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme