Souboj sester Williamsových v Melbourne vyhrála Serena. Získala rekordní 23. grandslamový titul

Americká tenistka Serena Willimsová vyhrála posedmé v kariéře Australian Open a potvrdila svoji výjimečnost. V dnešním finále v Melbourne porazila starší sestru Venus dvakrát 6:4, v open éře získala rekordní třiadvacátý grandslamový titul a vrátí se na post světové jedničky.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Serena Williamsová

Serena Williamsová | Zdroj: Reuters

Pětatřicetiletá Serena Williamsová navázala triumfem na Australian Open na výhry z let 2003, 2005, 2007, 2009, 2010 a 2015.

Díky zisku slavného poháru obdržela také odměnu 3,7 milionu australských dolarů (70 milionů korun) a v žebříčku dvouhry WTA se znovu posune do čela před Němku Angelique Kerberovou.

„Venus, jsi mojí inspirací a bez tebe bych třiadvacet titulů neměla. Jsi jediný důvod, proč tady stojím, proč existují sestry Williamsovy,“ řekla Serena při slavnostním vyhlášení v náručí s trofejí, kterou převzala z rukou bývalé české tenistky Hany Mandlíkové, dvojnásobné vítězky Australian Open z let 1980 a 1987.

V nervózním začátku sesterského finále, které bylo jejich devátým grandslamovým a prvním po osmi letech, obě dvakrát prohrály servis. Serena si frustraci vybila ve třetím gamu, kdy po chybě mrštila raketou o zem a došla si na lavičku pro novou.

Mandlíková bude v Melbourne předávat trofej pro vítězku dvouhry. Přání se jí ale nesplní

Číst článek

Rozhodující brejk první sady získala Serena na 4:3. Přestože se zdálo, že Venus hraje lépe, set si zajistila její mladší sestra. Ve druhé sadě úroveň hry pomalu stoupala, Serena lépe podávala a už nepovolila sestře ani jeden brejkbol. Sama získala její podání v sedmé hře a finálový zápas dopodávala po hodině a 21 minutách.

„To je moje malá sestra, vážení,“ ukázala Venus na Serenu. „Gratuluji ti k číslu třiadvacet. Pár jsem jich s tebou prohrála. Jsem na tebe neuvěřitelně pyšná. Vždycky, když tady nemůžu být nebo jsem se do finále nedostala, jsi tady ty.“

Serena, která cestou za triumfem vyřadila i dvě Češky, Lucii Šafářovou ve 2. kole a v osmifinále Barboru Strýcovou, neztratila v turnaji ani set. Titul bez prohrané sady v Melbourne naposledy získala Ruska Maria Šarapovová v roce 2008.

Třiadvacátým grandslamovým titulem řekonala Williamsová Němku Steffi Grafovou a je tak nejlepší v open éře, datované od roku 1968. V celé tenisové historii ji dělí jeden titul od vedoucí Australanky Margaret Courtové, která zvítězila čtyřiadvacetkrát.

ČTK Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme