Srb Djoković získal ve Wimbledonu třetí titul, ve finále přehrál Federera

Srbskému tenistovi Novaku Djokovićovi se podařilo obhájit titul na grandslamu ve Wimbledonu. První hráč světového žebříčku stejně jako v loňském roce porazil ve finále sedminásobného šampiona turnaje, Švýcara Rogera Federera, tentokrát 7:6, 6:7, 6:4 a 6:3. Djoković získal v All England Clubu třetí titul, čímž se vyrovnal svému trenérovi Borisi Beckerovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Srb Novak Djoković se třetím triumfem ve Wimbledonu vyrovnal svému trenérovi Borisi Beckerovi

Srb Novak Djoković se třetím triumfem ve Wimbledonu vyrovnal svému trenérovi Borisi Beckerovi | Zdroj: Reuters

K zisku úvodní sady měl blíže Federer. Nejprve přišel o brejk a za stavu 6:5 si vypracoval dva brejkboly. Djoković ale oba odvrátil a následné zkrácené hře jasně dominoval. Svému soupeři dovolil zisk jediného míčku.

Druhý set mohla světová jednička ukončit už za stavu 5:4, ale Federer podání nakonec udržel a vynutil si znovu tie-break. V něm čelil Švýcar hned šesti brejkbolům z toho třem v řadě poté, co prohrával 3:6, ale všechny ustál.

Při pátém Federer vyhrál už téměř ztracenou výměnu a sám nakonec proměnil svůj druhý setbol po druhém servisu stylem servis - volej.

Se Srbem ale ztráta dlouhé předchozí sady nikterak nezamávala. Hned ve třetí hře třetího setu sebral soupeři podání a vedl 3:1. O chvíli později musel být zápas kvůli dešti na čtvrt hodiny přerušen. Střechu nad centrkurtem ovšem organizátoři nezatáhli.

Po návratu na kurty si oba tenisté už servis udrželi, což Djokovićovi stačilo. Sadu získal po čisté hře zakončenou smečí.

I ve čtvrtém setu byl Djoković výraznějším hráčem. V pátém gamu prorazil Federerovi servis a na 33letém Švýcarovi bylo znát, že už pomalu ztrácí víru v rekordní osmý titul. Srb utkání ukončil už v deváté hře, když počtvrté v utkání prorazil Federerovi podání.

Po necelých třech hodinách se mohl Djoković radovat z třetího titul v All England Clubu i z toho, že titul ve Wimbledonu obhájil jako první tenista od roku 2007, kdy Federer získal pátý vavřín v řadě.

Roger Federer na rekordní osmý titul v All England Clubu nedosáhl | Foto: Reuters

Po ženské čtyřhře slaví Martina Hingisová na trávě ve Wimbledonu triumf také v mixu. Spolu s Indem Leandrem Paesem zdolali ve finále rakousko-maďarský pár Alexander Peya, Tímea Babosová dvakrát 6:1.

Čtyřiatřicetiletá švýcarská tenistka získala už svůj osmnáctý grandslamový titul v kariéře.

Tenisový grandslamový turnaj Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 26,5 milionu liber):
Muži:
Dvouhra - finále:
Djoković (1-Srb.) - Federer (2-Švýc.) 7:6 (7:1), 6:7 (10:12), 6:4, 6:3.

Smíšená čtyřhra - finále:
Paes, Hingisová (7-Indie/Švýc.) - Peya, Babosová (5-Rak./Maď.) 6:1, 6:1.

Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme