Tenis v Číně nastartovala olympiáda a grandslamová vítězka Li Na

Stále častěji investují bohaté čínské společnosti peníze do sportovních projektů. A vidět je to i na tenisovém kalendáři. Zatímco ještě před lety se hrál po grandslamovém US Open ve východní Asii pouze jeden významný turnaj, teď už jich je celá řada.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

US Open

US Open | Zdroj: Reuters

Jen samotná Čína hostí od září do listopadu šest ženských a tři mužské turnaje.

„Je to asi normální a je to byznys,“ potvrzuje trenér Martin Fassati, který zájem o tenis před lety ve východní Asii probouzel. Tamní reprezentanty připravoval na hry v Pekingu a právě v té době tam začal i velký hlad po úspěších.

„Hodně namlouvali evropské a americké kouče na všechny sporty, takže samozřejmě i na tenis. Dali do toho hodně peněz a dávají i dál. Nastartovala to olympiáda a následně pochopitelně Li Na.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenis v Číně nastartovala olympiáda a Li Na. Je otázkou času, kdy bude Čína oslavovat nové hvězdy při tom počtu dětí, které se sportu můžou věnovat

Čína sice momentálně nemá tak slavnou osobnost, jako byla grandslamová šampionka Li Na, která vloni ukončila kariéru, ale od zmíněných olympijských her v Pekingu má vybudovaná sportoviště, velkou členskou základnu a už pár let i kvalitní vlastní trenéry.

„Dokážou kopírovat a rychle se učit. Chyběli jim zkušení trenéři, kteří znají svět. Teď začali cestovat, jezdit s dobrými tenistkami. Samozřejmě u nich to byl i ostych před západní Evropou, takže se museli otrkat. Zkrátka se učí a učí se velmi rychle,“ říká tenisový trenér Martin Fassati.

Vidět to je i teď během grandslamového US Open v New Yorku, ať už sledujete dospělé, nebo juniory. Takže může být jen otázkou času, kdy bude Čína oslavovat i nové hvězdy při tom počtu dětí, které se sportu můžou věnovat.

Berdych českému týmu v baráži Davis Cupu v Indii nepomůže

Číst článek

A to skoro nepřetržitě, což je prý velký rozdíl oproti východoasijským sousedům. Třeba v Koreji, kterou český kouč také pracovně poznal, takovou touhu po sportovním úspěchu zdaleka nemají.

„Tenis je v Koreji velice populární, ale Korea je specifická v tom, že korejské děti a hlavně jejich rodiče dávají absolutní prioritu na vzdělání. První věc, kterou dítě musí mít, je vzdělání,“ vysvětluje Martin Fassati.

Jaroslav Plašil, Vojtěch Bureš Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme