Tenista Björn Borg poutá pozornost i po ukončení kariéry

Dlouhé blonďaté vlasy, neodmyslitelná čelenka a také první tenista s postavením rockové hvězdy, který zavedl na kurty topspin. Jeho legendu ovšem podtrhují i věci jako předčasný konec kariéry, následné finanční problémy, či prodej vyhraných wimbledonských trofejí. I to je Björn Borg, který si dnes v Ostravě zahraje tenis proti Ivanu Lendlovi.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Björn Borg na TK před exhibicí v Ostravě

Björn Borg na TK před exhibicí v Ostravě | Zdroj: ČTK

Dnes má vlasy kratší a navíc šedivé, i proto už čelenku nepotřebuje. Zůstalo ovšem charisma. Charisma v pohledu muže, který pětkrát v řadě vyhrál Wimbledon, aby si v pouhých pětadvaceti letech řekl, že už ho to nebaví a skončil s tenisem.

,,Když jsem se další den ráno vzbudil, v těch pětadvaceti, tak jsem se cítil skvěle uvolněný. Věřte, byla to jedna z nejlepších věcí, co jsem mohl udělat. Skvělý pocit, že už nic nemusím, žádný trénink, žádný program, hurá, opravdu výborný pocit, který jsem si skvěle užíval," vysvětluje čtyřiaapadesátiletý Švéd.

Přehrát

00:00 / 00:00

Bývalý první tenista světa Borg přijel do Ostravy

Do oněch pětadvaceti stihl Borg vyhrát i šestkrát French Open a čtyřikrát být ve finále US Open. To je doslova dech beroucí bilance, která z něj udělala jednoho z nejlepších tenistů v historii a také rozpoutala Borgmánii.

,,Bylo velmi složité s tím žít. V podstatě kamkoli jsem se hnul, byly tisíce lidí. I v každém hotelu na recepcích postávalo sto lidí. Takže jsem svůj čas trávil většinou jenom na pokoji," říká švédská tenisová legenda a dodává:

,,Ano, na jednu stranu jsem si to užíval, člověku to dělá dobře, když je tenista, ale pak už toho bylo tolik, že i to byl jeden z faktorů, který možná přispěl k tomu brzkému konci mé kariéry."

Björn Borg si prošel i divokým obdobím, kdy se mluvilo víc než by bylo zdrávo např. o jeho soukromí, bankrotech jeho firem a dokonce i sebevraždě. I to je ale minulost legendy světového tenisu, která dnes žije 20 km od Stockholmu

,,Vstávám každý den mezi šestou a sedmou ráno . Ráno rozvážím děti do školy, pak si jdu zahrát buď tenis anebo jdu do kanceláře, kde se věnuju práci, odpoledne potom zase jedu vyzvednout děti ze školy, rozvezu je do kroužků, na tenis, nebo jinam. Pak děláme domácí úkoly a jdeme spát. Dá se říct, že mám teď celkem plné dny," uzavírá Björn Borg.

Ivan Lendl: Rád hraju s mladšími, víc vydrží
Bývalý tenista Cash: Lendl byl pro mě číslo jedna
Lendl v Ostravě navštívil kurty a zahlédl také svou školku
Tenista Štěpánek je v Basileji ve čtvrtfinále, čeká ho Federer

Radim Sajbot, Jakub Kanta Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme