Tenisté hrají s Francií 1:1. Veselý na Rosolovu senzační výhru nenavázal

Čtvrtfinálové utkání Davisova poháru mezi Českou republikou a Francií začalo v Třinci senzací. Lukáš Rosol po třech a půl hodinách porazil světovou desítku, Francouze Jo-Wilfrieda Tsongu v pěti setech a získal první bod. Ten druhý mohl přidat Jiří Veselý, ale s Lucasem Pouillem hladce prohrál.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Lukáš Rosol první zápas čtvrtfinále prohrál

Lukáš Rosol první zápas čtvrtfinále prohrál | Zdroj: ČTK

V úvodním dnu daviscupového čtvrtfinále zabodovaly obě týmové dvojky a stav je nerozhodný 1:1. Lukáš Rosol nejdřív zdolal Jo-Wilfrieda Tsongu, druhý bod ale nedokázal získat Jiří Veselý. Utkání pokračuje sobotní čtyřhrou.

Před třemi lety porazil Tsonga v Davis Cupu Rosola hladce ve třech setech. Odvetu v Třinci zvládl Čech a vítězstvím 6:4, 3:6, 3:6, 7:6 a 6:3 naboural představu, že Francouzi jsou ve čtvrtfinále jasnými favority.

Rozdíl 68 míst v žebříčku nebyl na začátku čtvrtfinálového zápasu Davis Cupu v Třinci vůbec patrný. Lukáš Rosol nastupující v pozici české dvojky odolal prvním šancím Jo-Wilfrieda Tsongy a sám si v sedmé hře vybojoval tři brejkboly.

Druhý z nich proměnil a právě jediné ztracené podání úvodního dějství rozhodlo, že se Čech ujal vedení.

Od druhého setu se ale Francouz výrazně zlepšil na podání a díky obrovské úspěšnosti výměn po prvním servisu zápas otočil. Rosol si poprvé ztratil servis v osmé hře druhého setu a desátý hráč světového žebříku sadu dopodával.

Na úvod té třetí měl rodák z Brna dokonce šest brejkbolů, soupeř ale reagoval výborným podáním a sám po chvilkovém útlumu svou šanci využil. Svůj servis Rosol odevzdal nepřesnou smečí do sítě.

Ve čtvrtém setu si tenisté drželi podání 12 her. Tsonga měl více než 90procentní úspěšnost ve výměnách po prvním podání, Rosol dokázal odvrátit dva brejkboly. O výsledku zápasu rozhodl tie-break, Rosol obstál proti dvěma mečbolům a držitele prvního bodu musel určit rozhodující set.

Co se nepovedlo ve čtvrtém setu, nedalo na sebe dlouho čekat v pátém. Rosol ale o svůj brejk rychle přišel. Jenže v sedmé hře si Francouz o podání přišel znovu a tentokrát a český reprezentant výhodu neztratil.

Po třech hodinách a 39 minutách využil Lukáš Rosol forhendovým prohozem svůj těžce vypracovaný třetí mečbol a rozjásal třineckou arénu.

Druhý bod do kabiny mohl přinést Jiří Veselý. Jeho soupeřem byla francouzská dvojka Lucas Pouille. Česká jednička v úvodu utkání dorovnávala Francouzovo vedení, jenže s postupujícím časem se začala trápit na returnu a podle představ nevycházelo ani podání. Za stavu 4:5 ještě Čech odvrátil dva setboly, ve zkrácené hře si ale Pouille vytvořil čtyři možnosti za sebou a dostal se do vedení.

Pozici české jedničky nepotvrdil český mladík ani ve druhém setu. Měl sice hvězdnou chvilku, kdy získal devět míčku z deseti a smazal Pouilletův brejk, jenže pak si znouv přišel o podání a prohrával už 0:2.

„Nehrál jsem dobře. Zápas mi vůbec nesedl a dělal jsem strašně moc chyb. Soupeř hrál to, co potřeboval a já mu dal strašně bodů zadarmo,“ uznal po zápase Veselý. Rozhodující chybu udělal za stavu 5:5 ve druhém setu. Odevzdal své podání i celý zápas 6:7, 4:6 a 5:7.

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme