Tenistky zamíří k prvnímu duelu Fed Cupu do Kanady bez Kvitové a Šafářové

Kapitán Petr Pála nominoval na utkání prvního kola tenisového Fed Cupu v Kanadě Karolínu Plíškovou, Terezu Smitkovou, Denisu Allertovou a Lucii Hradeckou. V týmu obhájkyň vítězství tedy chybí dvě nejvýše postavené Češky v žebříčku WTA Petra Kvitová a Lucie Šafářová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Petra Kvitová v utkání s Madison Keysovou ve 3. kole Australian Open

Petra Kvitová v utkání s Madison Keysovou ve 3. kole Australian Open | Zdroj: Reuters

„Termín a místo není úplně nejvhodnější. Vzhledem k jejich programům to respektuji,“ zdůvodňoval Petr Pála na facebooku českého týmu nominaci pro úvodní duel roku v Kanadě.

Zároveň tak potvrdil to, co se vzhledem k náročné cestě a povinnostem nejlepších tenistek na profesionálním okruhu WTA všeobecně očekávalo.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tenistka Lucie Šafářová přiznává, že ji časté a dlouhé cestování zmáhá čím dál tím více

Kapitán pozoroval nové reprezentantky přímo v Austrálii, takže viděl na vlastní oči výkony hráček, které teď největší opory Kvitovou a Šafářovou nahradí.

„Cestování je náročné, a čím je člověk starší, tím je to horší. Třeba na Hopman Cup jsme přiletěli pět dní předem a čtyři dny jsem byla kvůli časovému posunu nepoužitelná. Častým přesunem časovými pásmy naše zdraví trpí,“ říkala Šafářová, která bude hrát v Melbourne semifinále ženské čtyřhry.

K dalším důležitým turnajům v Kataru a ve Spojených arabských emirátech tedy nebude cestovat oklikou přes Kanadu stejně jako Kvitová.

Možné komplikace se daly tušit, už když byla soutěž rozlosována. Vždyť třeba loni bojovaly v oslabené sestavě ve stejném termínu Italky ve Spojených státech, a to berou týmovou soutěž také hodně prestižně podobně jako Češky. Ty si ještě pamatují loňský nepříjemný zážitek z jihu Španělska se zimou, deštěmm dramatickými přelety a závody s časem.

„V posledních dvou třech letech jsem po přesunu do Asie vždy nemocná a vyčerpaná,“ připomíná Šafářová, která se s Kvitovou zároveň neobjeví v týmu poprvé po sedmi letech.

V týmu jsou dvě debutantky

Šanci dostanou předchozí náhradnice Karolína Plíšková, dvě úplně nové fedcupové tváře Tereza Smitková a Denisa Allertová a také zkušená Lucie Hradecká. Ta byla připravená na obě varianty, než ji kapitán Pála oslovil.

„Když mě kapitán nominuje, tak samozřejmě ráda pojedu. Když dá ale přednost jiným, tak budu také ráda. Ve stejném termínu se totiž hraje turnaj v Midlandu, který je mým oblíbeným,“ přiznává Hradecká, která nakonec poletí na Fed Cup do Kanady.

Zatím zůstává otázkou, zda se na soupisce domácího výběru objeví Eugenie Bouchardové. Světová sedmička, která vypadla na Australian Open ve čtvrtfinále, jen říkala, že určitě pojede domů navštívit rodinu a potřebuje odpočinek. Až pak se rozhodne, co pro ni bude nejlepší.

Zápas se uskuteční na tvrdém povrchu v Québecu 7. a 8. února.

Jaroslav Plašil, Petr Hašek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme