Tomáš Berdych dočasně vyměnil sportovní výbavu za společenský oblek

Nejlepší tenisté jsou v těchto dnech v Londýně. Ještě než rozehrají Turnaj mistrů ale stihly i některé společenské akce, a týká se to také nejlepšího českého hráče Tomáše Berdycha.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych na slavnostím zahájení Turnaje mistrů

Tomáš Berdych na slavnostím zahájení Turnaje mistrů | Foto: Jaroslav Plašil

Výlety do centra přeplněného turisty do programu českého tenisty nepatří, ono bohatě stačí, s kolika lidmi se Tomáš Berdych potká, než se poprvé postaví na kurt v soutěžním zápase. To máte rozhovory pro rozhlas, televizi, píšící novináře, focení, proslovy, slavnostní přivítání nebo třeba návštěva britského premiéra Davida Camerona.

„Člověk opravdu nepotkává takovéhle lidi každý den a už vůbec ne takovým způsobem, aby si s ním mohl podat ruku a prohodit pár vět. Vzpomínka je to super. Není toho tolik, je to výborně zorganizované a je to v pohodě,“ říká Tomáš Berdych.


Ten nedává ani trochu najevo, že mu společenské povinnosti spojené s Turnajem nejlepších tenistů vadily, a platí to také o proměně zevnějšku. Český tenista teď z logiky věci velkou část dne netrávil ve sportovním ale v obleku.

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Berdych dočasně vyměnil sportovní výbavu za společenský oblek

„Já si myslím, že je to hezké a že to k tomu patří.“ Až to skoro vypadá, že Tomáš Berdych dorazil na Mistrovství světa ve společenském chování, ale to právě dneškem končí. Český tenista už se snaží mít v hlavě hlavně první utkání s Djokovičem, a tak si zkouší oblíbit také tenisovou halu, prý tak trochu netypickou.

„Zní to jako by byl člověk byl někde zavřený a na orientaci je to trochu těžší, takže si na to musím zvyknout. I to osvětlení, kdy je osvětlený jen dvorec a všechno ostatní je tma. V takovémhle prostředí se žádný turnaj nehraje, ale toho času zvyknout si a zahrát si tam, je poměrně dost,“ popisuje Berdych.

Mám hezké vzpomínky

Zatímco k tenisové hale si Tomáš Berdych své sympatie teprve hledá, k městu jako takovému už je dávno našel. Ono asi těžko jen může člověk mluvit špatně o místě, kde dosáhl zatím největšího úspěchu v kariéře. Navíc wimbledonské finále z letošního července je ještě v živé paměti.

„Nevím, jestli to vyloženě přinese štěstí. Ono se říká, že štěstí přeje připraveným a nemůže to jen tak někomu spadnout do klína. Člověk ale to štěstí potřebuje, a když má takovéhle hezké vzpomínky, tak si má na co vzpomenout.“

Teď by svou wimbledonskou formu český tenista rád po čase zase objevil, a pomáhají mu v tom paradoxně i hráči, kteří budou od pondělka Berdychovými soupeři. I když třeba na Rogera Federera, se kterým si na centrálním dvorci zatrénoval, může narazit, jen když postoupí ze skupiny.

„Přece jenom, když ho člověk potká, jenom na tom zápase, tak je to zase úplně něco jiného. Mít možnost si s takovýmhle hráčem zatrénovat je obrovská zkušenost. Přece jenom, ať si člověk ten trénink domluví s kýmkoli, tak si nemůže vybrat špatně,“ libuje si Berdych.

A beze zbytku to bude platit i pro samotný turnaj, který pro Tomáše Berdycha začíná pondělním zápasem proti Novaku Djokovičovi.

Jaroslav Plašil, Petr Kadeřábek Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme