Tomáš Berdych hledá cestu z krize. Zatím ji nezná!

Trápení Tomáše Berdycha nebere konce. Nejlepší český tenista prohrál osm z posledních 10-ti soutěžních zápasů, a teď má strach, aby si nepokazil závěr jinak životní sezony. A zároveň hledá způsob, jak z momentální krize ven.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych při prohraném utkání 1. kola v Basileji s Němcem Kamkem

Tomáš Berdych při prohraném utkání 1. kola v Basileji s Němcem Kamkem | Zdroj: ČTK

„Když si to tak člověk vezme, tak si říká: Dobrý, tak teď udělal úplně všechno, co zkusit něco jiného! Nebudu tady říkat, jestli budu ležet na zádech a nedělat nic, nebo trénovat šest hodin denně, to určitě ne! Já se budu snažit najít tu nejlepší možnou variantu, abych si formu vrátil zpátky. Jestli to bude tímto způsobem nebo tím druhým, to doufám budu moct říct, až budeme dělat rozhovor po vítězném zápase. Budu moct říct: To je úsměvné, ale bylo to tím, že jsem čtyři dny chodil po Paříži a díval jsem se na památky. A nebo jsem trénoval ještě o to víc,“ prohlásil v rozhovoru pro Radiožurnál Tomáš Berdych.

Pokud jde o přípravu na poslední turnaje, zatím si vybíral výhradně bolestnější možnost, a na špatné výsledky reagoval ještě usilovnějším tréninkem. Jenže problém není v tom, že by letošní finalista Wimbledonu a semifinalista z Roland Garrose zapomněl hrát tenis, jen na něj teď zbytečně moc myslí. „Mám jakoby hlavu tak nějak zaplácanou tady tou jednou jedinou věcí. A to si myslím, že mě tak nějak nejvíc svazuje.“

Přehrát

00:00 / 00:00

Tomáš Berdych hledá cestu z krize. Zatím ji nezná!

Tou magickou věcí je Turnaj mistrů v Londýně, ke kterému má ale český tenista stále blízko. V žebříčku pro vrchol sezony je už delší dobu šestý a po následujícím turnaji v Paříži potřebuje být nejhůře osmý. A už jen dva tenisté ho můžou z elitní sestavy vyšoupnout. Devátý Španěl Verdasco a desátý Rus Južnyj.

Verdascovi by se to povedlo při dalším vyřazení Berdycha hned v prvním kole jen postupem do finále, momentálně zraněný Južnyj by v Paříži musel dokonce zvítězit.

„Jediná moje nejlepší možnost je, že za tímhle zavřu dveře a řeknu: Prostě nějak to dopadne! Je to sport, nějak to dopadne a nemyslet na to, jestli to vyjde, jestli ten vyhraje, ten prohraje. Nejhorší věc, co je, je myslet dopředu a nesoustředit se na to, co člověk dělá v ten daný moment,“ konstatoval Tomáš Berdych.

Jenže to se právě českému tenistovi momentálně nedaří. O Turnaji mistrů slyší kolem sebe už delší dobu, a zatím nedokáže před takovými zprávami utéct. „Za poslední měsíc neslyším nic jiného, než jestli tam pojede a jestli pro toho může mít lístky, jestli pro tamtoho může mít lístky.“

Vstupenky kamarádům a známým by ale Tomáš Berdych pochopitelně moc rád sháněl. Ono také, kdo by nechtěl na štědře dotovaný a pro tenistu prestižní Turnaj mistrů, zvlášť po tak výjimečné sezoně.

„Abych teď věšel hlavu za to, že sezóna je v pytli, a že je to tak a tak, to by myslím bylo špatně. Teď se nedaří, to je špatně, ale člověk musí zase zkusit udělat všechno pro to, aby se to změnilo, aby to otočil na tu správnou stranu. Ta sezóna ještě pořád může skončit hezky,“ věří nejlepší český tenista současnosti Tomáš Berdych.

Jaroslav Plašil Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme