Tomáš Berdych má už možná rozmyšlené jméno nového trenéra

Je jedním z nejlépe fungujících sportovních týmů v Česku, přesto v něm dost možná dojde už brzy k zásadnímu rozšíření. Tenista Tomáš Berdych bojuje na Turnaji mistrů v Londýně o postup semifinále, ale zároveň už delší dobu přemýšlí o novém kouči nebo mentorovi.

Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tenista Tomáš Berdych na plakátu k Turnaji mistrů

Tenista Tomáš Berdych na plakátu k Turnaji mistrů | Foto: Jaroslav Plašil | Zdroj: Český rozhlas

S Ivanem Lendlem, který byl jako první na řadě, se nedávno nedohodl. Další jména má zřejmě v zásobě. A není vyloučené, že svého favorita v nejbližší době odtajní.

Radiožurnálu to svým tipem naznačil právě jeden ze členů jinak velmi úspěšné party. „Já si myslím, že jak znám Toma sedm let nebo možná déle, že už má nějaké jméno v hlavě připravené. Asi to má rozhodnuté. Já se s ním o tom nebavím, nevím to. Ale můj osobní tip je, že je to jasné,“ říká kondiční kouč David Vydra.

Tomáše Berdycha zná z celého týmu nejdéle, takže leccos může vytušit. Na druhé straně jde o velmi citlivé téma. A hlavně je to věc samotného tenisty.

Takže ani tak nezáleží na tom, co na to budou říkat právě současní tréninkoví parťáci českého reprezentanta. Když se rozhodne, že chce toho a toho, a dohodne se s ním, tak to tak bude.

Přehrát

00:00 / 00:00

O možném novém trenérovi Tomáše Berdycha mluvil s členy jeho týmu Jaroslav Plašil

„Hlavně musí vyhovovat jemu, nemusí úplně vyhovovat nám. To je jeho věc. Ale bylo by samozřejmě lepší, kdyby to vyhovovalo většině. Nicméně záleží jen na něm,“ uznává herní trenér Tomáš Krupa, který je s Tomášem Berdychem šest let.

Tenistu záhy vytáhl do světové desítky, ve které se český reprezentant drží nepřetržitě pět let. Každou sezonu končí na hodně podobné příčce, navíc na Turnaji mistrů v Londýně.

Kromě špiček, jako je Srb Novak Djoković a pár dalších, je dlouhodobě zřejmě nejkonzistentněji hrajícím profesionálem v TOP 10, bez výrazných zdravotních komplikací, což také svědčí o dobré práci týmu.

„Takže si cením víc toho, že se pět let pohybuje tam, kde se pohybuje. Než kdyby jednou vyhrál grandslam, a pak byl patnáctý nebo dvanáctý. Pro mě je to pracovně víc než vyhrát jeden grandslam. Samozřejmě říkám to za sebe, ne za něj,“ prohlásil Tomáš Krupa. Otázkou je ale, jestli by v 29 letech měnil Tomáš Berdych.

„Já si myslím, že nevím,“ odpovídá kouč Tomáš Krupa, který se to nejspíš brzy dozví. Pokud už o tom s českým tenistou nemluvil. V každém případě problém by s tím neměl. „Samozřejmě otázka je, jak to bude fungovat, jak si sedneme. Nejenom on s ním, ale i já s tím člověkem.“

„Nemůžu komentovat, jestli by to Tomovi pomohlo, nebo nepomohlo. Ale myslím si, že když člověk zapadne do týmu, tak to může vždycky jenom pomoct, protože to rozmělní. Čím víc lidí, kteří zapadají do sebe, tak je to myslím vždycky jenom plus,“ myslí si Berdychův kondiční trenér David Vydra.

Za posledních šest let v partě českého tenisty nedošlo k zásadní změně. To je u tak špičkového týmu obecně vzácností. A když už, tak pouze na pozici fyzioterapeuta, kterého obecně hráči často střídají.

Ten zatím poslední - 55letý Dán Per Bastholt - by ale měl zapadnout dobře. „Ten je z těchto lidí nebo kluků, co byli před tím, nejlepší. Je vidět, že má nažito, má velké děti, jako jsme my s Tomem, takže ten humor je takový... Je to dobré,“ usmívá se David Vydra.

Jaroslav Plašil, Mirko Vasić Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme