Tomáš Berdych a Karolína Plíšková se nezúčastní her v Riu, bojí se viru zika

Tenisté Tomáš Berdych a Karolína Plíšková nebudou reprezentovat Českou republiku na olympijských hrách v Riu. Osmý hráč světového žebříčku se ze sportovního vrcholu sezony omluvil kvůli obavám z viru zika, který se šíří právě v Brazílii. Ze světové špičky se olympijského turnaje nehodlají zúčastnit i Kanaďan Milos Raonic či Rumunka Halepová.

Tento článek je více než rok starý.

Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Tomáš Berdych

Tomáš Berdych | Zdroj: Reuters

„S velkou lítostí musím oznámit, že se nebudu účastnit letošních letních Olympijských her v Riu de Janeiru. Jedním ze závažných faktů, který mě ke kroku vedl je rozšíření viru zika v zemi, kde se olympiáda koná,“ napsal Tomáš Berdych v tiskovém prohlášení.

Na olympijských hrál plánoval semifinalista nedávného wimbledonu nejen singlový turnaj. S Radkem Štěpánkem měl medailové ambice ve čtyřhře a uvažoval také o účasti v soutěži smíšených párů s Karolínou Plíškovou. O několik hodin později ale svou účast vzdala i ona.

Virus zika se šíří bodnutím jednoho z druhů komárů v tropických a subtropických oblastech. Nakažení sice neohrožuje pacienta na životě, virus se ale přenáší pohlavním stykem a je prokázána přímá souvislost s poškozením mozku plodů infikovaných matek.

„Vzhledem k tomu, že jsem nedávno založil rodinu, je omezení zdravotních rizik vůči mým nejbližším prvořadou prioritou. Bylo to pro mě těžké rozhodnutí po dlouhé a složité diskuzi s blízkými. Jedná se čistě o moje osobní důvody,“ vysvětlil tenista.

PŘEHLEDNĚ: Virus zika v otázkách a odpovědích

Číst článek

Tomáš Berdych právě dnes slaví první výročí svatby. S manželkou Ester je na dovolené a neúčastní se ani čtvrtfinálového zápasu Davisova poháru mezi Českem a Francií. Reprezentace se ale nezříká.

„Omlouvám se všem, kterým moje rozhodnutí způsobilo zklamání. Věřím, že když mé důvody hlouběji zváží, pochopí, že jsem tak učinil z odpovědnosti vůči své rodině. Přeji naší reprezentaci úspěch a doufám, že při nejbližší možné příležitosti budu mít opět čest hájit na kurtu české barvy,“ rozloučil se Tomáš Berdych.

Česká žebříčková jednička není jediným tenistou, který v Riu hrát nebude. Své rozhodnutí se olympijských her nezúčastnit zveřejnil už i kanadský finalista Wimbledonu Milos Raonić či bývalá světová dvojka Simona Halepová z Rumunska.

Virus zika | Foto: Český rozhlas

Vojtěch Man Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme